Är du redo för årets julklapp?

Det är ännu några månader kvar, men vi vet redan vilken årets julklapp kommer att bli. Det är en pryl som kommer att ställa helt nya krav på hur företag kommunicerar med sina kunder. Frågan är om du som marknadsförare och teknikexpert är redo?
Vi har läst om dem under lång tid, men de har varit svåra att få tag på i Sverige. Nu har de dock börjat leta sig hit och hypen lär inte låta vänta på sig. Årets julklapp kommer utan tvekan att bli den smarta högtalaren, och det finns en hel del att välja på. Mest välkänd är så klart Amazons Echo, men även Google, Apple och Facebook har sina egna varianter.
Gemensamt är att de skapar en helt ny kanal för företag att kommunicera med kunderna. Men precis som den smarta telefonen inte vore så spännande utan appar, är de smarta högtalarna inte så användbara utan Skills. Dessa kan exempelvis läsa upp nyheter, beställa pizza eller berätta hur vädret kommer bli till helgen. Skills innebär ett helt nytt sätt att marknadsföra ditt företag, men som alltid är det den tidiga fågeln som fångar masken.
Vilka skills skulle kunna kommunicera ditt företags erbjudanden på bästa sätt? Det kanske inte måste vara något som direkt knyter an till ditt företag, utan ett sätt att förknippas med något som användarna tycker om. Fältet är fortfarande helt öppet, så du har alla möjligheter att skapa skills som tusentals människor i Sverige kommer använda, och genom det höra ditt företagsnamn flera gånger om dagen.
Kom dessutom ihåg att precis som för appar så fungerar skills olika för olika system. Se därför till att kolla så du har skills som fungerar såväl för Amazon Echo och Google Home som Apple Homepod och den nyligen avslöjade Facebook Aloha, som ryktas ha en skärm i likhet med Echo Show. Det är därför inte bara rösten nu behöver ha koll på, utan även den representation du vill visa upp på de smarta högtalare som har skärm.
Som marknadsförare gäller det nu att gnugga geniknölarna ordentligt. Det innebär ju oanade möjligheter att synas och höras i ett tidigare outnyttjat medium. Dessutom pekar många studier mot att vi i framtiden kommer att styra allt fler av våra enheter med rösten, så det är hög tid att börja utveckla morgondagens kommunikation. Att kommunicera via smarta högtalare är helt enkelt något som marknadsförare måste bemästra, och framtiden kommer vara här snabbare än vi tror.