Dagligen hör vi hur viktigt det är att vi sätter mål, för vårt jobb, för vårt privatliv, för vår träning, för vår hälsa, för vårt familjeliv och så vidare. Men fyller alla dessa mål verkligen någon funktion? Vill du lära dig mer om målsättning startar vi nu utbildningar i detta. Här hittar du mer information och möjlighet att anmäla dig direkt!
Det kanske har hänt att du har ibland satt höga mål för dig själv och varit 100% fokuserad och hängiven att nå målet. Men två dagar senare känns det inte längre värt det och du slutar med vad det än är du tänkt att du ska göra. Varför blir det så här? Det beror förmodligen på att målet inte legat helt i linje med dina värderingar.
Det finns två saker som är viktigt att ha i åtanke för att ett mål ska kännas värt att uppnå:
Dels ska målet leda till något som känns värdefullt för dig personligen. Du behöver få en utveckling eller en personlig tillfredsställelse av att nå målet.
Dels ska målet bidra till ett större syfte. Det du vill uppnå behöver betyda något för andra och det du bidrar med måste vara nyttigt för fler än bara dig själv.
Ditt mål måste alltså kunna kopplas både till din egen tillfredsställelse av att nå målet och till andras tillfredsställelse av att du når målet. Det är därför det kan vara svårt att sätta ett mål för exempelvis träning. Du kanske känner en viss glädje över att ha kommit i de där byxorna som du inte kunnat ha på ett tag, men det hjälper ju inte någon annan. Vi människor har nämligen lättare för att göra saker för andra än för oss själva. Men vi gör inte vad som helst för andra, i synnerhet inte i jobbsammanhang. Då känner vi oss bara utnyttjade, och blir omotiverade. Så en hälsosam kombination är nyckeln till att ha mål som känns viktiga över tid.
Det finurliga är att vi kan lura oss själva. Det är nämligen något vi är suveräna på, fast vi använder det oftast år ”fel håll”. På samma sätt som du kan säga till dig själv att ”den där chokladbiten gör inte så mycket i det långa loppet” kan du säga till dig själv att ”med 10 cm mindre runt midjan kommer jag få 5 år till med min familj”. Helt plötsligt är det inte bara en tillfredsställelse för dig själv, utan även något som är viktigt för andra. På samma sätt är det med att gå en utbildning eller kämpa för att få högre lön. Om du kan använda den nya kunskapen eller de extra pengarna till något som är värdefullt i ett större sammanhang är det lättare att fortsätta kämpa för det.
Ytterligare en utmaning är att vi så lätt glömmer bort varför vi satte det där målet. Då är chokladbiten så lätt att stoppa i sig igen. Men om vi påminner oss om varför vi har målet, i synnerhet då vikten av det i det större sammanhanget, blir det enklare att hålla i det. Om det är 5 år till med familjen, sätt då upp en bild på familjen någonstans där du ofta ser det. Badrumsskåpet eller kylskåpet är två ställen som vi tittar på minst en gång per dag. När du ser bilden kommer du ihåg varför du satt upp den, och du återkopplar målet till dina värderingar. Plötsligt känns chokladbiten mindre viktig än målet, och du kan bocka av ännu en dag med ”målet uppnått”!