Är detta nästa steg i utvecklingen för turism?

Drönare ska tillåta turister att se sevärdheter hemifrån.

Varje år besöker hundratusentals turister Tempeldalen (the Valley of the Temples), en stor park med grekiska ruiner som ligger på sydvästkusten av Sicilien. Men snart kan du kunna få en drönares perspektiv av sevärdheterna.

Helmut Hlavacs som arbetar på Wiens universitet har utvecklat ett system som gör det möjligt för människor att styra en drönare medan den besöker avlägsna platser. Allt du behöver göra är att sitta hemma, klädd i ett par virtuella glasögon. När du sedan rör ditt huvud, kommer drönaren som har kameror pekade i alla riktningar, att flyga i riktningen som du tittar åt samtidigt, alltså kan du flyga i realtid. Med denna teknik ska du alltså kunna uppleva sevärdheterna ovanifrån.

“Från ovanifrån, kan du få ett mycket gott intryck av platsen, saker du skulle normalt inte kunna se om du promenerade genom ruinerna”, säger Antonio Gentile, grundare av InformAmuse, en app för arkeologi. Han är också en av de forskare som har slagit sig ihop med Hlavacs.

Hittills har Hlavacs bara testat sitt system lokalt, på ett öppet fält och på en smal gata. Han planerar att göra så att mjukvaran kan fungera över långa avstånd; om det är för mycket av en fördröjning mellan drönaren och glasögonen, kommer personen som flyger den att sannolikt må illa av bilderna.

Hlavacs anser att drönare kan fungera som en billig, låg-stress, miljövänlig form av turism. Han uppskattar att han är ungefär ett år från en version som kan användas av allmänheten.

“Runt om i världen, kan människor delta och hyra en drönare”, säger han. “En stor del av detta är inkludering. För personer som inte har råd att resa, människor med funktionshinder, samt människor som helt enkelt inte har tid att resa”.

Redan idag finns det filmer på nätet där drönare besöker platser runt om i världen, men dessa kan bara ses i efterhand. Hlavacs tror dock att det kommer uppskattas mer om personer kan flyga själva och se sevärdheterna live.

Det finns dock fortfarande praktiska saker som måste åtgärdas innan detta kan gå till. Att flyga drönare i trånga utrymmen kan vara farligt: ??förra året föll en ner och skadade en löpare under ett triathlon lopp i Australien.

Hlavacs tror också att turistattraktioner kanske bara kommer tillåta drönare att flyga när besökare inte är närvarande. Sedan är frågan vilka ställen i världen som kommer känna sig allmänt bekväma med drönare i luften.

Trots att det låter som en rolig idé så har jag svårt att se hur detta kommer att utspela sig då riskerna känns alltför stora. Men förhoppnings så har jag fel, och om ett år sitter hemma med virtuella glasögon och flyger min egen drönare.