Är det möjligt att låna utan UC?

Att låna pengar är vanligt idag och de flesta hushållen har någon form av lån och det räknas som en del av hushållets privata ekonomi. För att få lån är det bra att ha en hög kreditvärdighet som dock kan påverkas negativt av flera faktorer – varav en är att ha för många kreditupplysningar via UC. Dock så är det möjligt att låna utan UC, vilket gör att du slipper kreditupplysning och därmed inte påverkar din kreditvärdighet negativt. 

UC-score

Ett annat uttryck som används för kreditvärdighet är “UC-score” där din förmåga att ta lån klassas mellan noll till 999. Ju högre UC-score du har desto bättre anses din förmåga att betala tillbaka ett lån vara. Om du vill ta ett snabbt lån som inte påverkar din score finns det alltid möjlighet att ansöka om lån utan att ta en UC och istället använda andra alternativ.

Bisnode, Creditsafe och Safenode är företag som erbjuder kreditupplysningar utan att det registreras en UC och de gör istället en helhetsbedömning av din ekonomi. I många fall kan de se till din totala ekonomi och inte endast fokusera på befintliga betalningsanmärkningar. Därför kan du ofta få ett lån beviljat även om du har en betalningsanmärkning – dock kan villkoren på lånet bli lite sämre än om du har betalningsanmärkningar.

Bisnode

Bisnode Business Information Group AB är ett företag som erbjuder kreditinformation inom olika marknader, både för företag och privatpersoner. Detta utan att en UC registreras. Bolaget grundades år 1989 och hette då Bonnier Business Services men ägs sedan 2021 av det amerikanska bolaget Dun & Bradstreet vars huvudsysselsättning är att analysera data i olika former.

Creditsafe

Creditsafe Sverige ingår i koncernen Creditsafe Group som levererar kredit- och affärsinformation över hela världen. Creditsafe är ett av världens mest använda företag när det gäller att få en kreditupplysning utan att det registreras av UC. Företaget startade år 1997 och finns nu i 14 länder.

Safenode

Safenode är ett relativt nytt företag som även de erbjuder kreditupplysningar utan att de registreras av UC. Därmed påverkas inte din kreditvärdighet. De anses vara en uppstickare som arbetar med innovativa och kreativa sätt att bedöma både företags och privatpersoners betalningsförmåga.

Att tänka på innan du lånar

Som alltid när du funderar på att ta ett lån så är det extremt viktigt att du först gör en grundlig kalkyl för att säkerställa att du faktiskt har råd att betala tillbaka lånet inom angiven tid. Detta för att slippa risker, som att få en betalningsanmärkning som påverkar dina framtida möjligheter att ta lån. Tänk också på om det du vill låna pengar till verkligen är värt det. Eftersom du behöver betala ränta på lånet kommer den slutgiltliga summan vara högre än de pengar du lånat från början. Om du behöver en mindre summa pengar för att klara av månaden är det troligen mer värt att låna från familj eller vänner, även om det kan kännas obekvämt att fråga.