Är sökverktygen framtidens TV?

Samtidigt som Skådespelaren Michael Nyqvist ger sig in i onlinebranschen med tjänsten Vionel startar det flera liknande tjänster runt om i världen. Senast att ta marknadsandelar är australiensiska appen Gyde.

Redan idag har Gyde över 100.000 användare i främst USA. Vad Gyde gör är att den skickar ut sina internetspindlar som sedan kryper runt på internet och samlar in information om var användaren kan hitta filmer, TV-program och andra rörliga bilder. Främst samlar spindlarna in sökvägar till video på Netflix, Hulu, Amazon och liknande tjänster.

“Gyde is an app that integrates the increasingly fragmented industry. We aim to unite content from streaming providers with their natural audiences.Consumers will find that only having one [streaming] service won’t satisfy them.”

gyde_screen

Vi kommer att få se flera aktörer ge sig in i sökbranschen efter rörliga bilder de nästkommande månaderna. En av dem är Vionel som bland andra skådespelaren Michael Nyqvist står bakom. Att skapa en tjänst för att söka upp innehåll är inte så svårt, men att göra det snyggt och verkligen länka till gratis-innehåll är det svåra.

Andra aktörer som borde snickra ihop en seriös projektplan för detta är Schibstedsbolaget TV.nu. Tänk om de inte bara kunde samla alla TV-program utan även länka till dem via olika internetkanaler och länka till innehåll på YouTube, Netflix med flera.

Vad vi kommer att behöva i framtiden är en sambandscentral som samlar det rörliga innehållet. Vi får se vem som kommer ut som vinnare.