Är ADSL bredband bäst för ditt företag eller hem?

Det faktum att merparten behöver bra internetuppkoppling dagligen är knappast förvånande, då det används internet till allt fler tjänster och andra behov i vardagslivet. Samhället blir allt mer digitaliserat och därmed behöver vi bra internet och en passande enhet.

Den stora möjligheten till att kunna koppla upp sig till internet varhelst man är, har lett till att vi har fått ännu större behov av att ha tillgång till en bra enhet och internetuppkoppling. Enheter som mobiltelefoner och surfplattor gör oss mer flexibla och vi kan snabbt och enkelt besöka internet för ordna med olika ärenden eller bara njuta av någon form av underhållning.

Tidigare var det större prioritet med hemsidorna för företagen, men idag ser man många företag som istället prioriterar att visa upp sig på sociala medier. Anledningen är att konsumenter hellre besöker företagens sociala medier, eftersom där ofta finns mer levande reklam som inte bara visar upp vad det specifika företaget har att erbjuda. Många konsumenter idag vill även se vem som står bakom företaget.

Mer behov av snabba bredband

Även om det blir större fokus på att få ett snabbt bredband, så är det inte alltid så enkelt som att söka upp det snabbaste som finns på marknaden. Det är ju inte säkert att det snabbaste fungerar bra i ditt område och inte heller är det säkert att du behöver det snabbaste bredbandet som finns. Om man inte behöver det snabbaste alternativet som finns, så är det ju också onödigt att söka efter det. 

Ju fler Mbit/s ditt bredband kan erbjuda dig, desto snabbare hastighet får du. Däremot får du också räkna med att du får betala mer för att få fler Mbit/s, så det kan ju vara bra att fundera på hur man använder sig av internet och hur snabbt internet dessa behov kräver. Det är väl ändå ingen som vill betalar för något som man inte använder? 

Även om man inte får tag i det snabbaste, så kan det ändå hända att man får ett internet som är tillräckligt snabbt för de användningsområden man har. Till exempel så är det i hemmen idag mer vanligt att streama filmer, serier eller annat via internet än att bara titta på tv.  

När man väljer att streama via nätet, så kan man själv bestämma när man ska titta på ett specifikt program via exempelvis SVT Play. Man kan även pausa programmet när man vill och om man vill, så kan man gå tillbaka för att titta på samma program. De behov som många har ofta andra krav som gör att det gott och väl räcker med ett bra ADSL bredband.

Hur snabbt bredband kan jag få med ADSL?

Även om ADSL inte är av lika komplicerad teknik som fibernätet, så kan du ändå få snabbt bredband – upp till 50 Mbit/s. Precis som med alla andra bredband, så finns olika faktorer som påverkar hur snabbt du kan få och man ska också tänka på att hastigheten kan skilja stort beroende på vilken tid av dygnet du aktiv.

Bredband med ADSL är kopplat till telefonjacket, vilket gör att det kan vara mer känsligt om man befinner sig längre ifrån telefonväxeln. I regel gäller det att om avståndet är längre än tio mil, så kan ens hastighet på bredbandet påverkas negativt. Exakt hur mycket det påverkas beror bland annat på var du bor, men det går att få ett ungefärligt värde på hur bra internet man har. 

Dock kan det gå snabbare på nätet om man inte är många som nyttjar samma uppkoppling samt att det kan skilja beroende på vilken typ av enhet man använder sig av. Om du bor nära växeln är det troligt att din bredbandshastighet blir bättre. Om det är många som använder nätet vid samma tid på dagen (när de flesta är vakna) kan allas anslutningar bli långsammare.

Anledningar att välja ADSL framför andra alternativ 

Som med allt annat så beror fördelarna på vilka behov du prioriterar. Är det viktigare för dig med hastigheten, priset eller hur stabil din internetuppkoppling är? ADSL är ofta i lägre pris än exempelvis fiber och mobilt bredband, så om du kan få ett bredband via ADSL som ger en hastighet som är tillräcklig för dina behov, så bör du satsa på det. 

En viktig aspekt för dig är att kontrollera linjens kvalitet. Om du är osäker på om ADSL-bredband fungerar för dig kan du ringa bredbandsleverantören och fråga om detta. Se till att de har kontrollerat om det finns tillräckligt med bandbredd i din telefonlinje för att kunna erbjuda ADSL-bredband innan du tecknar ett abonnemang, eftersom du annars alltför kan få problem med att komma upp på nätet.

Om du hellre vill försöka få bättre hastighet, så kanske det är bättre att du istället kontrollerar utbudet av fiber och mobilt där ditt bredband ska användas. Det lär bli en högre månadskostnad för dig, men kan ju hända att du anser att det är värt det. Det beror på vad du prioriterar och även på hur mycket du vill eller kan betala för ditt bredband.