Apples uppdatering gör det svårare för Facebook att samla in användardata

I Apples senaste uppdatering av webbläsaren Safari finns deras nya Intelligent Tracking Prevention mjukvara, som kan ställa till det för Facebook. Uppdateringen gör det nämligen svårare för Facebook att följa användarnas surfbeteende.
Facebook införde för två år sedan möjligheten att följa användarnas surfbeteende på andra sajter genom funktionen Social Plugin. Funktionen innebär att en publicist kan lägga till knappar för att ”gilla” eller ”dela” material som ligger på deras sajt. När en användare klickar på någon av dessa knappar taggas användaren med en tracker och all fortsatt aktivitet på sidan skickas sedan till Facebook. På så sätt har Facebook kunnat få information om användarnas surfbeteenden som sedan används för att kunna leverera riktade reklambudskap både på Facebook och på deras associerade sajter.
Men detta kommer nu att försvåras genom Apples Intelligent Tracking Prevention som gör att alla trackers i Safari inaktiveras efter 24 timmar. Det betyder att om en användare inte besöker Facebook på 24 timmar så inaktiveras trackern, och den behöver då återaktiveras. Detta görs genom att användaren bekräftar att Social Plugin får användas när de trycker gilla eller dela. Bekräftelsen görs genom en separat pop-up skärm, något som vissa menar kan hindra användare från att godkänna funktionen.
Om en användare inte är inne på Facebook på en hel 30-dagars period stängs Social Plugin av helt, och måste återaktiveras genom att användare loggar in på Facebook genom Safari. Det är något som få användare sannolikt kommer att göra eftersom de flesta mobilanvändare i alla fall verkar använda sig av Facebooks app. Skulle användare därför välja att hålla sig borta en hel månad skulle det kunna ha mycket stor inverkan på Facebooks möjlighet att spåra användarna.
Safari har framför allt ett starkt grepp om den mobila marknaden, då det är den förvalda webbläsaren på alla Apples enheter. Det betyder att uppdateringen kan slå hårdare mot Facebooks mobilanvändare, då det är mer sannolikt att dessa använder Safari som sin webbläsare (där Intelligent Tracking Prevention är aktivt), men besöker Facebook genom appen. Facebook är generellt sparsam med att dela med sig av data om sina användare, och endast de själva vet hur många som besöker nätverket via mobil respektive desktop. Därför är det svårt att sia om vilken inverkan Apples uppdatering de facto kommer att ha.
Vissa menar att uppdateringen även kommer att slå mot publicister och annonsörer, då en separat bekräftelseruta kan göra att användarna tänker efter en extra gång innan de klickar gilla eller dela. Det kan därför innebära minskad spridning av material i nätverket, vilket varken Facebook eller deras samarbetspartners tycker är bra. Det återstår dock att se hur Facebook kommer att agera, vilket beror på vilken effekt som uppdateringen får på Facebooks annonsverksamhet. Men minskade intäkter till följd av Apples uppdatering kommer nog inte att mötas med passivitet från nätverkets sida, det är ett som är säkert.