Apples stora feta lögn

Tim Cook som är VD på Apple talar med två tungor när han ena stunden fördömer bolag som försöker livnära sig på annonsering och insamling konsumentuppgifter och i nästa stund pratar om Apples planer att utöka iAd samt nya patent vars teknologier kan detaljspåra individer på nätet.

Some of the most prominent and successful companies have built their businesses by lulling their customers into complacency about their personal information. They’re gobbling up everything they can learn about you and trying to monetize it. We think that’s wrong.” sa Tim Cook under ett tal i Washington.

Samtidigt går Apple på offensiven och förenklar installationer av reklamblockerare som AdBlock i webbläsaren Safari för att visa världen att annonser och annonsnätverk är fel, alltså andras, inte Apples.

Trots Apples inställning till att andra försöker tjäna pengar på konsumentuppgifter och annonsering vill Apple själva expandera sina annonsnätverk och utveckla både program och tjänster som kan spåra konsumentens användning och profiler till minsta detalj.

Vad Apple egentligen vill är att ha monopol på både annonsnätverken och konsumentuppgifterna. För Apple handlar det om att varje år överträffa fjolårets resultat och för att kunna göra det kan de inte ta några fångar.

Apple har i skymundan expanderat sitt egna annonsnätverk till att nu inkludera 75 nya länder och på samtliga marknader kan inom kort digitala marknadsförare skicka budskap till Apples kunder genom Apple Wallet, iTunes, Beats, News app, Apple Music och många fler tjänster. Förutom detta har de tagit patent på möjligheten att spåra viral annonsering via e-post, text och sociala kanaler och lagra allt från telefonnummer, e-postadresser och demografiska uppgifter.

Läs även: Därför lägger Apple till adblockers i sina produkter

Apple är en ful fisk men det är nog det som krävs för att överleva när stora hajar som Google, Facebook, Twitter och fler är ute efter samma annonsör.