Apples nya superhäftiga huvudkontor snart färdigt

Om mindre än två månader så kommer techjätten Apple att inviga ett nytt huvudkontor. Det självförsörjande (!) “Apple Park” var det sista projektet som presenterades av Steve Jobs och ska rymma 12 000 anställda på 260 000 kvadratmeter med fruktträdgårdar.
Man är faktiskt inte helt färdig med bygget ännu, men eftersom man ändå räknar med att det ska ta något halvår innan alla medarbetarna ska kunna flytta in så är det nog inget större avbräck.
Läs mer: Så här ser Apples nya huvudkontor ut
Apple Park ska, enligt VD:n Tim Cook, fullfölja Steve Jobs vision och vara “ett hem för innovation för kommande generationer”. Den enorma föreläsningssalen där företagets produktpresentationer kommer att hållas får namnet Steve Jobs Theater, detta för att hedra Apples avlidne grundare.
Med tusen platser och 50 meter i diameter så får man hoppas att Apple fortsätter komma med produktnyheter som faktiskt kan mäta sig med iPhonen för över 10 år sedan.
Arkitekten heter Norman Foster och han sägs ha ritat huvudkontoret i nära samarbete med Steve Jobs, där den senare specifikt ville åt den inneslutna parken i den stora, donut-liknande byggnaden. Där ska alla medarbetarna kunna röra sig fritt mellan avdelningarna och kreativa möten kunna uppstå.
Bland andra lösningar så ska hela högkvarteret satsa på att vara helt självförsörjande när det kommer till el, bland annat genom en mängd solpaneler och ett eget elverk, drivet av naturgas. Här försöker man blanda miljövänlighet med det faktum att delstaten Kalifornien ständigt brottas med elavbrott.
Mängden grönska ska göra närmiljön trevligare för de anställda, med hjälp av botaniska frukt- och trädgårdar (kring 6000 träd ska planteras runtom högkvartetet). Men det ska finnas gott om plats för bilparkeringar, dock under jorden.
Kritiker menar dock att byggnaden ser ut som en fästning, något som också verkar vara en del av planen. Det ska vara lätt att behålla industrihemligheterna, bland annat genom att obehöriga ska lätt kunna hållas borta från forskningsavdelningarna – inklusive de egna anställda. Samtidigt ska vara lätt att ta sig mellan olika avdelningar.
Nedan kan man titta på den senaste uppdateringen av bygget: