Apple vill ordna ostrukturerad data genom nytt uppköp

Uppgifter från TechCrunch visar att Apple nyligen köpt upp företaget Lattice Data, som jobbar med att skapa ordning på ostrukturerad data genom en ny process som dessutom använder sig av maskininlärning. Frågan är varför Apple vill ha dem.
Internet bedöms bestå av 44 zetabyte data till år 2020, detta är att jämföra med år 2013 då internet bedömdes bestå av 4,4 zetabyte data. Det är en tiodubbling på bara 7 års tid. Däremot är en mycket stor del av denna data ostrukturerad, så kallad ”mörk data”. I och med att den är ostrukturerad är det svårt att använda den och därmed få ett mervärde av den tillgängliga datan.
Företaget Lattice Data startade som ett universitetsprojekt på Stanford University, och knoppade av 2015 för att bli ett eget bolag. Syftet med Lattice data är att genom ett system drivet av maskininlärning kunna skapa ordning av mörk data. Det handlar om att strukturera texter i mail och på hemsidor, organisera bilder och skapa sammanhang och samband.
För några veckor sedan köptes Lattice Data upp av Apple, och enligt en källa på Apple var prislappen omkring 1,8 miljarder kronor. Uppgifterna har givetvis inte bekräftats av Apple, utan de har gett standardsvaret ”Apple köper upp mindre teknikföretag då och då, och generellt sett diskuterar vi inte våra syften eller planer.”
Däremot spekuleras det mycket i att det inte bara är möjligheten att organisera data som Apple varit intresserade av. Källor på Lattice har berättat att företaget varit i kontakt med flera stora företag för att utveckla deras AI-system. Några av dessa företag är tydligen Amazon med sin Alexa och Samsung med AI:n Bixby. Nyligen var representanter från Lattice även i Sydkorea, men exakt vilka de träffade där är oklart. Dessa uppgifter pekar dock mot att Apple också vill hitta vägar för att utveckla sin AI-kapacitet, och där kan Lattice komma att spela en roll.
Vi väntar med spänning på att få se hur det här utvecklar sig, men med tanke på de senaste ryktena om Apples egen digitala assistent kan en boost till deras AI vara mycket välkommet.