Apple vill blockera all video och banners som använder flash

Insticksmodulen Flash har blixtsnabbt gått från att vara störst på nätet till att bli den som alla vill undvika. Apples senaste uppdatering till deras webbläsare Safari kommer att göra Flash ännu mindre användbart för att visa videos eller banners.

Flash används fortfarande av många för att spela upp videos och bannerannonser i många webbläsare, men ersätts nu för fullt av HTML5. Det senare programmet är bättre på de flesta punkter – utöver webbläsar-spel – men är framför allt säkrare att använda.

När så Apple lanserar sin senaste uppdatering till webbläsaren Safari 10 så kommer man att helt sluta förlita sig på Flash förutom i nödfall. Genom att använda sig av Click-To-Flash, en lösning som låter användaren själv bestämma om man vill använda sig av programmet så kan man minska tilläggets användning till ett minimum.

Safari kommer att välja HTML5 i alla lägen där det går, och när Flash måste slås på för att en sajt ska fungera så frågas användaren via en prompt om man vill använda tillägget. För att göra det måste man klicka “ok”. Bara detta lär få många att klicka sig vidare mot en annan sajt, istället.

Samma sak kan gälla när man använder sig av andra, äldre tillägg som Java, Silverlight eller Quicktime som alla ses som föråldrade och osäkra, enligt ett inlägg på Safaris utvecklarblogg. Alla dessa blockeras ändå tills användaren klickar “använd” i rutan, som bilden visar nedan.

Flash safari

Safari kommer att komma ihåg om du väljer att använda Flash på en sida fler än en gång, men inte längre än en månad. Apple vill verkligen, verkligen inte att vi använder Flash!

Även Googles webbläsare Chrome och Microsofts Edge ska snart blockera Flash på ett liknande vis. Faktum är att Adobe själva, som skapat programmet, inte längre stödjer det.

Läs mer: Google tänker blockera Flash i Chrome redan under hösten

Så om du inte har ändrat dina annonser eller din sida från att använda Flash till HTML5 så är det verkligen dags nu – sista spiken i kistan för Flash hamras i för full fart.

Behöver du hjälp med att hålla koll på den senaste utvecklingen inom digital annonsering? Klicka här