Apple vänder sig till influencers för att skapa hype kring Iphone X

Normalt sett brukar Apples produkter inte behöver mycket skapad hype för att de ska sälja bra, men på senare tid har det varit för mycket ”more of the same”, och Apple behöver skapa en riktig succé kring sitt nya flaggskepp. Därför har de tagit ett nytt grepp och bjudit in influencers för att driva hype kring den nya telefonen.
Vanligtvis brukar tekniknärdar och applefrälsta personer vara bland de första att få tag på de nya produkterna och lägga upp recensioner och filmer på när de packar upp sina nya prylar. Men till Iphone X, Apples jubileumstelefon, vill de garantera att lanseringen verkligen blir en succé. Därför bjöd de in ett gäng Youtubers till företagets exklusiva takvåning för att få klämma och känna på produkterna i förväg.
Dessa influencers uppmanades att testa produkterna, och filma vad de gjorde under tiden. De fick sedan tillåtelse att lägga ut filmer och recensioner ett par dagar innan lanseringen för att öka intresset och nyfikenheten hos allmänheten. Telefonen släpps nu på fredag (3:e november) men filmerna som influencers gjort finns sedan några dagar att titta på.
Dessa influencer-filmer fungerar med andra ord som teasers inför lanseringen, men frågan är om det gett önskat resultat. I nuläget har den mest sedda videon visats omkring 800.000 gånger, inte de miljoner gånger som Apple hoppats. Enligt tidningen Recode är filmerna dessutom av ganska dålig kvalitet, och de saknar recensionerna från mer seriösa teknikskribenter som Apple vanligtvis bjuder in till förhandsvisningar. Visserligen var Steven Levy från Wired/Backchannel inbjuden, men hans recension verkar mer uttråkad än entusiastisk.
Kan det vara så att Apple håller på att förlora sin status som innovativ förändringsledare i teknikbranschen? Allt fler verkar vara av den åsikten, och om inte Iphone X blir den megahit som företaget hoppas på kommer nog fler röster höjas om vad som gör det värt att lägga över 11.000 kronor på en Iphone. Någonstans måste Apple kunna svara på den frågan.