Apple tar bort DoNotTrack efter jätteblunder

Apple som senaste tiden stått högst upp på muren för att berätta att alla borde värna om användarnas integritet tar nu bort funktionen DoNotTrack. Och anledningen är verkligen tragikomisk.

När man ställer sig högst upp för att kasta blickar på andra och slå sig själv på bröstet är det lätt att man blir en måltavla för felsökare. Så är fallet med Apple och DoNotTrack. En funktion som Apple lanserade för att skydda konsumenter som inte vill bli spårade av annonsörer.

Ett problem var att annonsören själv kunde välja om konsumenten skulle bli spårad eller inte, oavsett om konsumenten valt DoNotTrack. Ett annat och ännu större problem är att DoNotTrack skickade ut en signal – hej! jag vill inte bli spårad – vilket i sin tur bekräftade att den här webbläsaren är unik, vilket sen annonsörer kan använda för att rikta annonser. Alltså funktionen för att inte spåra blev ett utmärkt sätt att just spåra.

I kommande Safari 12.1 som lanseras i samband med iOS 12.2 kommer funktionen DoNotTrack att tas bort. Den kommer också att försvinna från kommande macOS 10.14.4.

Vi får se vad Apple nu hittar på istället.

Apple har fortfarande Intelligent Tracking Prevention så något finns ju där som ska skydda konsumenter från oönskad spårning.