Apple tänker göra en Google i App Store

Apples App Store, alltså stället där man laddar ner appar till iOS-enheter, ska nu göra en stor omvandling. I likhet med Googles AdWords ska man nu introducera sponsrade sökresultat (“Search Ads“) och en prenumerationstjänst som ska hålla kvar användarna lite längre.

Appnedladdandet för tredjepartstjänster har ju enligt vissa källor på sistone faktiskt tappat i kraft – många drar ner en app endast en gång, bara för att slänga den efteråt. Att erbjuda företagen en möjlighet att ge konsumenterna en prenumeration kan vara en lösning på en del av problemet – förutsatt att användarna nappar på det, förstås.

Läs mer: Kommer Google Instant Apps få fart på användandet av appar igen

Företagen kommer att kunna variera prenumarationspriset och därmed utbudet, och skriva upp användare i mer än ett års tid.

Men den kanske intressantaste förändringen är alltså det som Apple kallar för Search Ads, som är en form av sponsrade sökresultat.

I en kommentar till The Telegraph så säger Apples Paul Schiller (vide-vd för marknadsföring) att man ska introducera dessa på ett liknande sätt som Googles AdWords – är annonsörer för betala för visningar genom en auktionsmodell.

Eftersom majoriteten av appnedladdningarna går via sökfunktionen så har Apple både en gedigen databas över populära sökningar, och ett vettigt erbjudande till appmakarna.

För närvarande verkar det endast finnas en betaversion av tjänsten, och den är tillgänglig enbart för den amerikanska markanden. Men det lär bara vara en tidsfråga innan funktionen kommer till övriga regioner. Enligt sidan själv kommer tjänsten i varje fall att lanseras officiellt “i höst”.

Det kan vara ett smart drag av Apple, som ju såklart vill att vi ska ladda ner fler appar – något de ju trots allt får betalt för. Om detta räcker för att vända den dalande trenden på appmarknaden återstår att se – vad tror du själv?

Behöver du hjälp med din digitala omvärldsanalys? Klicka här