“Apple lyckas lura alla med sin prissättningsmagi”

Om du går in i svindyr butik för att köpa lite kläder så upplevs den där t-shirten för 900 kronor inte så dyr om den hänger bredvid en kostym för 20.000 kronor. Men om du skulle gå in på H&M och ser en T-shirt för 900 kronor skulle du tro att någon prismärkt den fel.

Apple inser att smärtgränsen för mobiler i dagsläget ligger runt 10.000 kronor. För att pressa upp priset utan att för den delen skapa ramaskri och förlora sina kunder måste de arbeta med en prissättningsmagi, du vet den där klassiska.

De lanserar tre mobiler varav den ena är den de vill att du faktiskt ska köpa. I den här lanseringsrundan är det iPhone XR som merparten av konsumenterna ska vilja stoppa i fickan. Prislappen för den modellen ligger strax under 10.000 kronors gränsen.

Så hur får man en iPhone för nära 10.000 spänn att kännas som värsta kapet. Jo, Apple lanserar två till modeller varav värstingen kostar otroliga 13.995 kronor. För Apple är det oavsett en win-win för de räknar med att stekarna (de som alltid vill ha det värsta) kommer att köpa en iPhone XS Max och de som vill ha bättre än det billigaste alternativet köper en iPhone XS för 12.795 kronor, som de lanserar som flaggskeppet.

Väl inne i butiken och med alla dessa prislappar framför dig räknar Apple med att du kommer att tycka att en mobil för strax under 10.000 kronor är ett kap jämfört med de två andra modellerna. Lite sämre kamera, fast vem behöver bättre än vad man redan har idag, lite sämre whateva men vem behöver bäst när man kan ‘spara’ flera tusen kronor.

Flera medier har redan gått på Apples prissättningsmagi och skriver rubriker som “Därför är den dyraste Iphone inte längre bäst” där de skriver att iPhone XR är ett kap i jämförelse med de andra modellerna. Men kom igen nu! Det är fortfarande en mobil för 10.000 kronor. Apple lyckas igen att lura alla med sin prissättningsmagi.