Apple kan tjäna miljarder på Pokemon Go

Det är redan känt att mobilspelet Pokemon Go har fått Nintendos aktie att stiga skyhögt som en följd av dess enorma framgång. Men det verkar som om de som vinner mest på detta är Apple, som beräknas tjäna storkovan de närmaste åren på appen – även mer än Nintendo själva.

Nintendo har faktiskt en rätt liten andel i Pokemon Go, bara 32 procent, skriver bland anda Reuters. Men Apple äger ju en av de största distribueringskanalerna, App Store. Enligt bland annat ovan nämnda källa så kan man få in så mycket som 26 miljarder kronor (3 miljarder dollar) under de kommande två åren.

Apple betalat “sig själva” en viss procent av alla köp som görs i iOS-appar, och i fallet med Pokemon Go så handlar det om imponerande 30 procent. Med tanke på att spelet är gratis så kanske det inte låter som mycket till inkomstkälla, men en för den seriösa Pokemon Go-spelaren så är det nödvändigt att handla “items” och andra spelgrejer i spelet, och betala med Pokecoins.

Läs mer: Han är först med att fånga alla Pokemon

Det kan handla om rätt små summor för varje person – 100 pokecoins går på 55 kronor – men många bäckar små. Dessutom kan köpa upp till 14500 pokecoins, som även trots rabatterna blir runt 500 kronor.

Andra som tjänar pengar på Pokemon Go är faktiskt elektronikförsäljare, som rapporteras ha fått en ökad försäljning av… bärbara mobilladdare och extra-batterier. Inte så konstigt med tanke på hur Poke-monstren äter mobilbatteri!