Apple, Google och Amazon skapar samarbete kring smarta hem

De tre stora jättarna på smarta hem-marknaden gör nu gemensam sak med Zigbee Alliance för att skapa en standard kring hur smarta prylar ska prata med varandra.

Allt fler börjar skaffa prylar för att göra hemmet smart, men många stöter på problem kring att olika enheter inte pratar med varandra. Därför går nu Apple, Google och Amazon samman för att skapa en enhetlig standard kring uppkoppling och kommunikation för smarta prylar. Gruppen heter ”Connected Home over IP” och har till uppgift att utveckla en ”royalty-free connectivity standard”.

Det finns i dagens läge flera olika kommunikationsspråk (Zigbee, Z-wave, Bluetooth, IR, WiFi etc.), och dessutom olika protokoll inom de olika språken som gör det mer eller mindre komplicerat att få exempelvis en smart glödlampa att prata med såväl Amazons Echo som Googles Home och Apples Homepod. I vissa fall går det att lösa med en hub, som pratar både med lampan och med de olika enheterna, men det blir snabbt otympligt om du har många olika enheter i hemmet.

För att lösa detta går nu de tre jättarna, tillsammans med sammanslutningen Zigbee Alliance, där bland annat IKEA, Samsung SmartThings och Lightify (tidigare Philips Lighting) ingår, ihop i en arbetsgrupp. Det finns i nuläget ingen utstakad väg, men gruppen menar att de kommer sätta säkerheten främst, och se till att bygga på de fyra övergripande teknologier som finns idag (Amazons Alexa Smart Home, Apples HomeKit, Googles Weave och Zigbee Alliances Dotdot)

Den nya gruppen formas precis i samband med att både Apple, Amazon och Google fått mycket kritik för säkerheten och integritetsskyddet i sina smarta högtalare. Det är därför sannolikt ett smart drag att gå samman och skapa ett enhetligt protokoll, där säkerheten kommer att stå i främsta rummet. Eftersom det kommer att vara en öppen standard finns det dessutom möjlighet för andra aktörer att också se över hur data hanteras i systemet.

För användarna innebär det att du inte behöver bekymra dig om vad du redan har för enheter hemma, eftersom alla enheter kommer att vara kompatibla med alla smarta högtalare. Det finns även en möjlighet att smarta enheter kommer att bli billigare, eftersom det nya protokollet kommer att vara fritt från royaltykostnader. I dagens läge måste en tillverkare betala royalty till alla de tillverkare som deras produkt ska vara kompatibel med. Därför är de som fungerar till alla protokoll betydligt dyrare än de som enbart fungerar i ett ekosystem.

Det innebär dock inte att du kommer kunna få in exempelvis Siri i din Amazon Echo, det tre bolagen har enbart skapat ett samarbete kring hur övriga enheter ska kopplas upp, inte att deras egna enheter ska prata med varandra. Du behöver därför inte heller vara orolig att det du säger till Alexa ska snappas upp av Google och vice versa.

Det finns idag 12 olika standarder för hur smarta enheter pratar med varandra, och det finns en oro i smarta hem-grupper om att det nu kommer att bli en 13:e standard, istället för enbart en, och pekar exempelvis på hur det blev när mobiltelefonerna skulle få en enhetlig kontakt, vilket slutade med att vi idag har tre olika ”standarder” beroende på vilken telefon du har. Huruvida det blir samma sak med standardiseringen för smarta hem återstår att se, men förhoppningsvis innebär det här en stor vinst för konsumenterna, som nu får en betydligt enklare vardag när de står i butiken och funderar på vilken smart enhet de ska köpa.