Vi har stängt från 1 april 2020

Apple ger sig in i VR-kriget – gynnar detta alla andra VR-spelare

Många säger att Apple uppfann din kära smartphone i form av iPhone som lanserades 2007. Men de gjorde de egentligen inte, de paketerade bara om tekniken som redan fanns och gjorde den mer användarvänlig.

Sedan uppfann de surfplattan, eller gjorde de det? Nu senast har de tagit fram alla digitalares smarta klocka i form av hypen Apple Watch som sålde mer än alla andra smarta klockor sammantaget 2015.

Nu ger sig Apple in i VR (Virtual Reality) och skall konkurrera med Oculus Rift (som ägs av Facebook) och alla andra VR-aktörer. Detta är både bra och dåligt för branschen. Det som är bra, är när Apple gör något så gör de det riktigt bra. Det som är dåligt, är att konkurrenterna får se upp så att Apple inte tar hela kakan själva.

Men om konkurrenterna har tur får de åka med om Apple lyckas skapa samma Hype kring VR som de har gjort med sina andra tjänster och produkter, med nya smarta sätt hur man kan använda och köpa olika tillbehör som filmer, spel mm.

Apple har anställt en VR-forskare Doug Bowman, enligt Financial Times. Doug Bowman arbetade som professor i datavetenskap vid Virginia Tech, där han tillbringade sin tid att undersöka integration mellan människan och datorgränssnitt för tredimensionella miljöer.

Rekryteringen av Doug Bowman till Apple visar att de menar allvar med deras VR-satsning som uppskattas omsätta 120 miljarder dollar, eller 1 biljon svenska kronor, redan under 2020.

Detta är inte första gången Apple hoppar in i en sektor som andra företag som Google (Cardboard), Facebook (med Oculus Rift) och Microsoft (med HoloLens) för att utmana de etablerade spelarna som redan har banat väg för nya tjänster. I fjol förvärvade Apple AR teknologifirman Metaio och under 2013 köpte Apple PrimeSense, företag som tar fram den visuella sensorteknologin i Microsofts Kinect 3D-kamera.

Att ta in Doug Bowman i teamet tyder på att Apple ser en potential i denna marknad och de vill inte hamna på efterkälken. Apple kommer sannolikt att följa utvecklingen av VR-program på iOS App Store, precis som som 360-video portalen VRSE och DinoTrek VR-Experience gör.

Apple inte vill ge bort denna marknad till Google eller Samsung, som har arbetat med Oculus Rift och integrerat tekniken med GearVR headset till Galaxytelefoner.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.