Apple fortsätter sitt arbete med att utveckla eget AR-headset

Apple meddelade redan för ett år sedan att AR är nästa stora grej. Tillsammans med IKEA har de tagit fram en AR-app, och rykten gör gällande att de kommer ha ett eget AR-headset på marknaden till år 2020. Nu senast köpte de en kanadensisk tillverkare av AR-headset, så ryktena verkar vara allt mer trovärdiga.
Tim Cook, Apples VD, sa i ett uttalande att AR kommer bli lika stort som smarta mobiler, om inte större. Som ett led i detta har Apple de senaste åren gjort stora investeringar i just AR, och IKEA-appen som släpptes för bara några månader sedan är ett tydligt exempel på vad de kan åstadkomma redan nu.
Läs även: Apple buffar upp sin AR-satsning ytterligare
Genom förvärvet at det kanadensiska företaget Vrvana har de nu kommit ännu närmare målet att ta fram ett eget AR-headset till år 2020. Vrvana har själva utvecklat headsetet Totem, som fick mycket uppmärksamhet i branschen men som aldrig tog sig till den kommersiella marknaden.
Totem blandar AR och VR på liknande sätt som Microsofts Hololens, och Vrvana kallar tekniken för ”extended reality”. Utöver att filma omgivningen och kunna projicera bilder mot en verklig bakgrund kan Totem nämligen även mäta huvudets rörelser samt handrörelser utan behov av handkontroller eller handskar. Det gör det möjligt att ha enbart ett headset, utan några extra tillbehör.
Vrvana använder dessutom IR-teknik liknande den Apple använder i sin ansiktsscanning för att kunna läsa av objekt i 3D. Med andra ord är det mycket som redan finns på plats hos Vrvana när Apple nu vill införliva dem i sitt bolag. Redan har ett antal Vrvana-anställda flyttat från företagets säte i Montreal till Apples företagssäte i Cupertino.
Läs även: Apple köper företag som sysslar med ögontracking i 3D-miljöer
Så vad kostade då detta förvärv? Enligt uppgifter från tidningen Techcrunch ska köpeskillingen ha uppgått till ca 30 miljoner dollar (255 miljoner kronor). I somras köpte de företaget SensoMotoric som sysslar med ögontracking i 3D-miljöer, och tidigare i våras rekryterades flera tunga namn från bland annat Microsofts Oculus Rift-projekt samt företagen Avid och Dolby. Med över tusen personer som jobbar med AR-utveckling och flera stora förvärv den senaste tiden är frågan inte om, utan när vi får se Apples AR-headset. Kanske är det lite pessimistisk att tro att det kommer först år 2020?