Apple fick precis 6 miljarder nya skäl till att innovera

På Ericssons kontor firas det med prinsesstårta och automatkaffe för svenska telekombolaget har nyligen vunnit en tvist mot Apple.

I korthet: Apple har inkluderat teknik i sin iPhone som Ericsson har patenterat. Apple fick krypa till korset och lovar nu 0, 5 procent till Ericsson för varje såld iPhone.

Apple har med andra ord precis fått 6 miljarder nya skäl till att innovera och skapa en egen lösning för hur man ska hantera tekniken bakom 5G i sina mobiler. Enligt domslutet ska Apple betala 0, 5 procent av varje såld iPhone i Royalty till Ericsson vilket enligt beräkningar blir 6 miljarder kronor årligen.

Enligt en snabbanalys av Breakit kommer Ericssons patentintäkterna generera hela 14 miljarder kronor för Ericsson – bara i år. Så det lönar sig att patentblocka tekniker oavsett om man använder dem eller ej. Ericsson har idag över 9.000 patent och Apple har cirka 5.000 patent. Fast den största patenblockaren är Samsung som sitter på över 48.000 patent.

Tänk om alla teknikbolag kunde leka fint tillsammans. Tänk vilka underbara produkter vi konsumenter skulle kunna lägga våra köpsugna händer på.