Apple buffar upp sin AR-satsning ytterligare

Vi rapporterade nyligen om Apples satsning på Augmented Reality (AR), nu kommer information om att de även anställt flera experter på området, och även rykten om vad det ska leda till har börjat sippra ut.
Det var bara en månad sedan Tim Cook gjorde sitt uttalande om storheten med AR, och strax därefter blev flera uppköp inom området kända. Nu visar det sig att Apple även anställt personer med erfarenhet från såväl Oculus Rift som HoloLens och Dolby.
Läs även: Apple storsatsar på Augmented Reality
Chefen för den avdelning som jobbar med AR-uvecklingen på Apple verkar vara ingen mindre än Mike Rockwell, tidigare chef på Dolby och som tidigare även har jobbat med avancerad mjukvara för videoredigering på företaget Avid. Informationen kommer från chefen för Apples hårdvaruingenjörer, så det känns som pålitlig information.
Andra personer som rapporteras jobba på AR-avdelningen är bland andra Fletcher Rothkopf, som var med och utvecklade Apple Watch; Tomlinson Holman, som skapade ljudformatet THX; samt experter från arbetet med Oculus Rift samt Microsofts HoloLens. Det är med andra ord ett kunnigt team av experter som nu kompletterar de redan 1000 personer som tidigare rapporterats arbeta med AR-projekt på Apple.
Så vad kommer då den nya tekniken att användas till? Potentialen är enorm och ännu vet ingen exakt var det kommer att ta vägen, men initialt diskuteras bland annat avancerad fotoredigering samt AR-filter för FaceTime och även Snapchat-liknande appar.
Bloombergs Mark Gurman lyfter exempelvis möjligheten att ”ta ett foto och sedan ändra djupet i fotot, eller djupet på ett specifikt objekt i fotot i efterhand”. Just det kanske inte är den häftigaste möjligheten med AR, däremot verkar möjligheten till FaceSwap över FaceTime klart roligare.
Tittar vi på mer användbarhet så lanserade Apple igår (tisdag) sin nya app ”Clips”. Den beskrivs som en utmanare till SnapChat där du kan sätta ihop musik, video och bilder till korta klipp att dela med dina vänner i olika meddelandeappar. The Independent menar att detta är ett sätt för Apple att förbereda för mer avancerad AR, och skapar redan nu en plattform för att kunna pumpa ut nya funktioner.
Vi ser nu med spänning fram emot vad AR har att erbjuda. Sannolikt är det i första hand spelmarknaden som kommer att dra nytta av den nya tekniken, men det har under flera år spekulerats i vad en kombination av digital bild och ljud lagt över vår verklighet skulle kunna innebära för alla delar av våra liv.