“Apple är ett föredöme när det kommer till uppdateringar”

Operativsystemet i våra mobiler är en otroligt viktig komponent. PC för Alla har gått igenom de senaste fem årens flaggskeppsmodeller för att se hur länge våra mobiler får nya versioner av operativsystemet. Kartläggningen visar att det slarvas en hel del.

Skräckexemplet är Huawei Mate S, som fick sin sista uppdatering 11 månader efter att mobilen släppts för försäljning. Även One Plus, med sin One Plus 2, utmärker sig åt det negativa hållet med 12 månader. Hos jätten LG hittar vi G Pro 2 som fick nya versioner av mjukvaran i 18 månader. Motorola har sin Moto X (andra generationen) på 15 månader.

Anders Wollner, redaktör på PC för Alla, har varit med och tagit fram undersökningen. Han menar att det är ett stort problem.

– Nu uppdateras visserligen äldre mjukvara med säkerhetspatchar, men det är ju ingen garanti att det sker hur länge som helst. Särskilt inte om fler och fler tillverkar slutar släppa nya versioner av operativsystemet till sina mobiler. De experter vi har pratat med i samband med detta menar att det bara är en tidsfråga innan något händer till följd av att operativsystemet inte längre uppdateras, säger Anders Wollner.

– Dessutom riskerar viktiga appar att sluta fungera. Exempelvis kräver Bank ID i dag IOS 9, eller Android 4.1 och senare, men redan till sommaren kommer kravet att höjas till Android 5.

Bland de bättre är Samsung, vars modeller får uppdateringar på runt 28-30 månader. Bäst av alla är dock Apple, där den äldsta mobilen i kartläggningen (Iphone 5S) i dagsläget fortfarande får senaste versionen av IOS.

– Apple är ett föredöme när det kommer till uppdateringar. De flesta andra tillverkare borde skämmas, det är alldeles för dåligt att en telefon slutar få nya uppdateringar efter så här kort tid. Förhoppningsvis blir vi bättre på att ställa krav när vi köper mobiler framöver, säger Anders Wollner.

Kartläggningen baseras på flaggskeppsmodeller släppta för försäljning de senaste fem åren. Hela kartläggningen finns här.