Appen för rika ungdomar upprör många och har tagits bort från App Store

“Rich kids” – en social Instagram-liknande fotoapp för, ja, rika människor som vill visa världen sina rikedomar och deras lyxiga levnadsvanor. Appen har fått så mycket kritik att självaste Apple App Store plockat bort den, med hänvisningen till att den är “olämplig”.

Alla kan titta på de skrytiga bilderna i den slovakiska appen, men bara de som betalar 1 000 brittiska pund i månaden (nästan 11000 kronor) får skapa en profil och göra inlägg, skriver Washington Post.

En titt på deras sida och medlemskapskraven är förstås fylld av medvetet provocerande fraser och man kommenterar priset (som motsvarar mångas månadsinkomst även i Sverige) med att “om det det är för mycket för dig, så är det inte för dig”.

Läs mer: Därför bytte han namn till iPhone 7

“Rich Kids” ska, om inte annat enligt dem själva, ses som en mer exklusiv version av Instagram, och innehåller inte de vanliga matbilderna heller – detta är ju trots allt för oss, pöbeln, att hålla på med och inget någon som tar bilder på 10 000 dollar-sedlar skulle göra.

Trenden finns i och för sig redan på Instagram, där de rika använder sig av hashtaggar som “#RKOI” för att skilja ut sig från de med dödliga inkomster, eller med geotaggar på platser där en kaffe kan kosta lika mycket som en måltid. Men problemet med hashtaggar, som en av de rika ungarna beskriver det, är ju att “de kan användas av alla”. Därav “Rich Kids”, får man anta.

Appen har bara funnits sedan september i år, men har i fall fått ett dussintal medlemmar som alla är, ja, stormrika. Eller i varje fall barn till de stormrika. Jurai Ivan, som är en av medskaparna till appen, slår ifrån sig kritiken – “det är bara människor som lever sina liv som du och jag”, menar han.

Ivan tillägger att “det finns ingen orsak till att bli full av hat bara för att de har något och inte du”. Detta verkar dock inte gått hem bland kritikerna, som kallar den “osmaklig”, “äcklig” och “allt som är felet med världen” enligt några recensioner.

Apple tog bort appen den 21:a oktober, troligtvis som en följd av den negativa uppmärksamheten. Den officiella orsaken är att appen bedöms vara “opassande”.

Vad tycker du själv?