Appar kommer och går men hoppet består

Apple firade i förra veckan App Stores sjätte födelsedag. När Apple först öppnade dörren till App Store fanns det cirka 500 appar att ladda hem, idag finns det fler än 1, 2 miljoner.

Totalt har vi användare gjort fler än 75 miljarder nerladdningar vilket innebär att de 9 miljoner registrerade iOS-utvecklarna har tjänat mer än 100 miljarder kronor sedan 2008 då Apple först öppnade App Store.

Över 80 procent av App Stores mest lukrativa appar tillverkas av endast 50 företag. Bland dessa är det Sverige, USA och Japan som är appmarknadens största producenter och står för bland annat 60 procent av spelen. De största svenska företagen är Mojang med MineCraft och King med sin Candy Crush Saga. King hade en vinst på hela 3,1 miljarder kronor förra året vilket bevisar att appar är en lönsam affär.

Spel är i topp och står för 84,9 procent av de högst rankade apparna. Övriga procent går till sociala nätverk (4,1 procent), appar för dating (3,9 procent) samt kartor och vägbeskrivningar (2,3 procent).

Men enligt en rapport från företaget Adjust är nära 80 procent av de 1,2 miljoner apparna på väg att dö ut. De bara finns lista de i App Store men har mycket få nedladdningar. I USA kallas dessa appar för “Zombie apps”. Över 21 procent av de appar som lanserades när App Store drog igång är nu helt döda. De appar som har lidit mest är böcker (27 procent), nöje (25 procent) och verktyg (25 procent.

Samtidigt som appar dör dyker det upp nya. App Store växer med över 60.000 appar varje månad och takten av nya appar per månad bara ökar. En prognos visar att om ett år kommer det att ha dykt upp över 578.000 nya appar till Apples kassako.

App Store är en spegling av mänsklighetens iver i att lyckas. Det är som i guldruschen där några få tjänar massor medan andra bara spenderar.