Tips: Använd långa lösenord – helst minst tolv tecken

De flesta svenskar nätshoppar, använder banktjänster på internet och är anslutna till olika sociala nätverk – tjänster som kräver lösenord. Ändå uppger tre av tio att de har färre än tre lösenord till alla sina olika tjänster på internet, enligt en ny Sifo-undersökning.

Enligt IIS (Internetstiftelsen i Sverige) rapport ”Svenskarna och internet 2017” använder fyra av fem (81 %) sociala nätverk (Facebook, Instagram med flera) och över hälften (56 %) gör det dagligen. Under 2017 var det över 95 procent som använde internetbank och 93 procent som betalade räkningar via internet. Nästan alla internetanvändare mellan 26 och 55 år har köpt saker via internet.

Trots att de flesta använder ett antal olika tjänster på nätet som kräver inloggning anger 30 procent att de har tre eller färre olika lösenord på Internet. 2 procent uppger att de bara har ett lösenord, 9 procent har två lösenord, 19 procent har tre lösenord, 14 procent fyra lösenord, 9 procent har fem lösenord och 39 procent uppger att de har fler än fem lösenord. 9 procent svarade vet ej.

– Flera tänker nog att det kan vara svårt att komma ihåg alla lösenord till sina internettjänster och återanvänder samma lösenord, både privat och i arbetslivet. Det är oroväckande att många användare vågar ta den risken att göra det lättare för hackare att komma åt känslig information. Det är viktigt att använda så många olika säkra lösenord som möjligt för att sprida risken, kommenterar Henrik Davidsson, försäljningschef på NTT Security i Norden.

Här är tips om hur du kan bli tryggare på nätet:

1.Ha så många olika säkra lösenord som möjligt – framförallt där det finns känslig information
2.Skriv inte upp dina lösenord – memorera dem
3.Använd inte online-baserade lösenordsgeneratorer
4.Undvik generiska ord eller fraser
5.Använd långa lösenord – helst minst tolv tecken
6.Om det inte är möjligt att ha ett långt lösenord – kombinera stora och små bokstäver, siffror och specialtecken

Källa: NTT Security