Äntligen ser vi slutet för roamingavgiften inom EU

Roaming är en gammal, riktig gammal avgift som mobiloperatörerna lägger på räkningen bara för att de kan. Men nu är det slut på det för EU har äntligen enats.

Inom mobiltelefoni används begreppet då man, oftast automatiskt, kopplas om från en teleoperatörs nät till en annans. Mobilteleoperatörer sluter roamingavtal sinsemellan för att tillhandahålla denna funktion, så att operatören kan debitera samtalet på den ordinarie teleräkningen, och ingen utländsk räkning behöver skickas till mobiltelefonägaren. I avtalet regleras vilken ersättning som operatörerna tar ut av varandra för att låta en annan operatörs abonnenter använda mobiltelefonen i det egna nätet. Det är här det hela har skenat iväg under alla år och konsumenten får kostnader som är på tok för höga. Äntligen håller EU med och tvingar nu operatörerna att samarbeta.

Roamingavgifterna försvinner 15 juni 2017. Som resenär inom EU ska du aldrig behöva betala mer än hemma för att ringa och surfa via mobilen.

Redan i april nästa åt kommer avgifterna att bli billigare. Operatörerna kommer bara kunna lägga på en liten summa på varje samtal och sms. Ungefär 50 öre per samtal, 20 öre per sms och 50 öre per megabyte, skriver IDG.