Tänk dig att inte behöva leta upp ett fungerande wifi-nätverk när du ska jobba på ett café. Istället ser du bara till att datorns mottagare kan ta in ljuset från taklampan och så är du igång med 1 Gbps.
Allt detta är redan verklighet om du anlitar företag som Velmenni, Oledcomm eller pureLifi för att bygga ditt nätverk och hastigheterna kan bli ytterligare flera hundra gånger högre i framtiden. Estland är just nu föregångslandet inom det här området.
Den nya tekniken kallas Lifi, inofficiellt uttytt som Light Fidelity, och bygger på att en helt vanlig LED-lampa kan sända signaler genom att kopplas av och på i en sådan hastighet att det mänskliga ögat inte kan uppfatta att något särskilt händer. Istället för att som t ex en fjärrkontroll sända bara en ström data, sänder LED-lampan många olika data-strömmar parallellt och kan därför uppnå de riktigt höga datamängderna.
Tekniken är inte så olik wifi som man först kan tycka eftersom både radiovågar och synligt ljus är varianter av elektromagnetisk strålning, det är bara det att det finns så många fler tillgängliga frekvenser av synligt ljus och det är så mycket billigare och enklare att sända och ta emot.
Haken är förstås att det synliga ljuset inte kan ta sig igenom väggar, men det har i sin tur andra fördelar. Ett kontorsnätverk kommer att bli omöjligt att spionera på från utsidan och bilar kommer att kunna kommunicera med varandra via sina strålkastare, för att bara nämna några exempel. Precis som med så mycket annan ny teknik gäller det att inte tänka på Lifi som bara ett nytt Wifi, utan som en lösning på problem vi inte ens har tänkt på ännu.