Som ett led i Trumps arbete att skydda landet drivs agendan för att införa ansiktsscanning på alla flygpassagerare snabbt framåt. Tester genomförs just nu, och systemet kan komma att implementeras till fullo inom några månader.
Det är Us Customs and Border Protection (CBP) som driver frågan, och syftet är initialt att se till att besökare inte stannar längre än deras visum tillåter. Genom att koppla en bild som tas i samband med visum-ansökan till foton som tas vid flygplansgaten vill amerikanska myndigheter se till att rätt personer lämnar landet i tid. Om fotot vid gaten dessutom inte hittar ett matchande visumfoto kan det betyda att personen kommit in i landet på illegal väg.
Systemet kallas Biometric Exit och skyndas nu på av president Trump. Redan nu sker tester på en flygning mellan Atlanta och Tokyo, och en delrapport förväntas komma i samband med Trumps 100 dagar vid makten. Målet är att införa systemet på alla internationella flygplatser i USA, helst redan under detta år.
Redan idag har CBP foton på alla resenärer genom passen, dessutom finns foton på så gott som alla amerikanska medborgare genom delstatsarkiv. Larry Panetta, ansvarig för projektet på CBP, menar därför att det inte kommer krävas någon ytterligare fotografering för att få igång systemet. Det enda som krävs är att lära datorn att känna igen ansikten på ett bra sätt.
Just igenkänningen är något som oroar många, eftersom datorns övningsdata till största delen består av vita män. För kvinnor, barn och afro-amerikaner har en studie från FBI visat att ansiktsigenkänning är 5-10 % mindre exakt än för vita män. Med tanke på att många besökare faller utanför den snäva ramen finns det stor risk för felkällor, och därmed även allvarliga konsekvenser om systemet inte kan skilja mellan olika personer.
Dock är ansiksscanning det enklaste av de olika förslag som CBP jobbat med när det gäller biometrisk scanning. De övriga alternativen är ögonscanning och fingeravtryck, men båda dessa är komplicerade och kräver ofta att passagerarna får en utbildning i hur de ska lämna önskade data. Att ta ett foto är en enkel process, och det gör det dessutom möjligt att följa personer när de rör sig genom flygplatsen genom de redan existerande övervakningssystemen menar källor på CBP.
En annan viktig fråga som fortfarande inte besvarats rör just privatlivsintrånget. Det finns inga skydd för att systemet inte kan komma att användas av övriga myndigheter, och då skulle sökningar i flera olika databaser, på sociala nätverk samt andra ställen där foton tas eller förekommer kunna användas. TSA, myndigheten för transportsäkerhet i USA, samarbetar redan med CBP och kommer kunna göra sökningar i det nya systemet. Så vad hindrar då FBI, CIA och övriga myndigheter att göra detsamma. Plötsligt är massövervakning av medborgarna inte bara ett skräckscenario från boken 1984, utan en reell möjlighet (eller risk i det här fallet).
Det finns helt enkelt inga enkla svar, men frågan är om den här typen av övervakning är rätt väg att gå för ett land som under alla år stoltserat med att vara ”frihetens och hjältarnas land”. Nu verkar det snarare som att de är på väg att bli ”de ängsliga övervakarnas land”.