Vi måste alla kämpa för internetneutraliteten!

Några av de största internetföretagen har ännu en gång börjat samla sina krafter för att gå emot förslaget att ta bort internetneutraliteten. Ett förslag som ska röstas igenom den 14 december i USA. Det här är något som berör oss alla på internet, även vi i Sverige.

I USA har man titulerat den här agendan som Net Neutrality där Federal Communications Commission har tagit fram ett lagförslag som man vilseledande nog kallar för “Restoring Internet Freedom”. FCC kommer att rösta om lagförslaget den 14 december.

Att ha ett neutralt internet är superviktigt för oss alla. Utan det kan vi inte agera på lika villkor. Vad den amerikanska regeringen vill är att ge bredbandsleverantörerna kontroll över bredbandet och ge mer bredband till tjänster som de anser vara viktiga och mindre bredband till tjänster som de inte gillar, eller de som betalar mer får mer bredband. Det är helt galet!
Allt fler företag och tjänster ser nu hotet och har samlats för att protestera mot den amerikanska regeringens försök. Amazon, Google, Facebook, porrsajter, Netflix och fler strömmande videotjänster tänker stoppa galenskaperna.

Därför lägger giganter som Facebook och Google egna internetkablar världen över som de själva kan styra. Men gynnar de oss konsumenter i slutändan? Förmodligen inte då vi hamnar i händerna på företag som inte bara ser hur vi rör oss på deras sajter utan även på hela internet.

Om förslaget klubbas igenom kommer bredbandsbolagen med påtryckning från amerikanska regeringen kunna kontrollera vilka tjänster som ska få mer eller mindre bredband. Om de inte gillar Netflix så får den tjänsten mindre bredband än exempelvis Amazon. Mindre bredband betyder lagg i tjänsten så konsumenterna kommer att överge den, till förmån för den andra, vilket kan resultera i konkurs för bolaget. Det här är bara ett exempel.

I Portugal har man redan börjat sälja internet i paket – så som det blir om man avskaffar net neutrality. Meo är ett av Portugals största mobilföretag. Hos Meo får du betala extra för att besöka sociala medier jämfört med andra kategorier. Ja, du ser prislistan nedan. Så här vill vi väl inte ha det i Sverige?


Om förslaget klubbas igenom kan det plockas upp av EU som också ser sin chans att kontrollera hur vi alla använder internet. Det är viktigt att vi är uppmärksamma om detta så att vi inte en dag sitter här i Sverige och undrar – vad hände?
Här kan du läsa en artikel som sammanställt hotet på ett enkelt sätt. 
Här har CNN skrivit om vad som händer om högern i USA vinner över internetneutraliteten.
Här kan du protestera lagförslaget.