Annonsörerna hänger inte med i utvecklingen – mobilannonser på efterkälken

Annonsörer investerar mer i print-annonser än i annonser för mobilen. En ny rapport från Adobe visar att företagen investerar mer än dubbelt så mycket i print som i mobilt, trots att konsumenterna spenderar betydligt mer tid i mobilen. I slutet av 2016 förväntas användandet av mobila enheter gå om stationära datorer.

Annonsörerna hänger inte med i utvecklingen. Detta enligt en ny rapport från Adobe som visar att konsumenterna i hög grad ökar sin konsumtion av digitala medier, något som inte alls avspeglas i företagens annonsbudgetar.

”Trots den ökade användningen av mobila enheter ser vi fortfarande att annonsörerna spenderar mer pengar på tryckta annonser. Men vi ser också att företag blir allt mer medvetna om obalansen. Under de senaste tolv månaderna har investeringarna i mobilannonser ökat med 48 procent”, säger Håkan Cedell, nordisk chef för Adobe Media Optimizer.

Medan investeringar i mobilannonser har ökat med 48 procent har investeringar i annonser för desktop minskat med 5 procent jämfört med förra året.

adobe_bild1

Print behåller en hög andel av annonsbudgeterna, samtidigt som konsumenterna rör sig till andra plattformar. Trots att konsumenterna spenderar hela 24 procent av sin tid i mobilen läggs endast 8 procent av annonsbudgeten på mobila annonser.

adobe_bil2

”På bara fem år har mediekonsumtionen ökat med två timmar per dag och användare. Om vi ser till den tid konsumenterna lägger på olika medier är det tydligt vilka som dominerar; TV, internet och mobila enheter”, säger Håkan Cedell.

I slutet av nästa år eller början av 2017 förväntas andelen besök från mobila enheter överstiga desktop. Rapporten visar en stadigt nedåtgående trend, där andelen besök från desktopdatorer har minskat med mer än 20 procentenheter på bara två år.

adobe_bild3

Om undersökningen

Adobe Digital Index bygger på anonyma uppgifter från Adobe Analytics och Adobe Media Optimizer som kartlagt användarnas beteenden mellan 2013-2015. Rapporten bygger på en analys av 214 miljarder annonsvisningar på Google och Yahoo!, 201 miljarder videostarter och 100 miljarder besök på hemsidor och appar. Läs mer här.