Annonsörerna går till Google när trafiken minskar på Facebook

I en studie från Chartbeat framgår att Googles trafik till publicister ökat, medan trafiken från Facebook minskat. Det hela är troligtvis ett resultat av Facebooks förändring av nyhetsflödet, vilket gör att allt fler annonsörer nu börjar använda sig av Googles AMP, och ökar investeringarna i mobilannonser via Google.

Det är bara en dryg månad sedan Facebook annonserade sin förändring av nyhetsflödet till att premiera vänner och familj. Det hela innebär en minskad exponering av företagsannonser och inlägg vilket marknadsförare så klart inte är så nöjda med. Resultatet verkar vara att de istället vänder sig till Google, och framför allt Googles verktyg Accelerated Mobile Pages (AMP). Nyligen lanserade Google dessutom två nya verktyg för AMP, vilket ytterligare kan driva annonsörer dit. Att kunna integrera AMP med mailen, och även kunna skapa mer levande och visuellt tilltalande berättelser är sannolikt något som kan tilltala annonsörer.

Läs även: Google bygger på sitt AMP-system med visuella stories och mailintegration

AMP bygger på att publicisternas innehåll ligger på Googles servrar och på så sätt kan de laddas snabbare, något som blivit allt viktigare för användarna. Bara sedan oktober har antalet sajter som använder sig av AMP ökat med 25 %, och en del av denna ökning antas komma från Facebook. Detta antagande baseras på att Google under första veckan i februari vidarebefordrade 466 miljoner sidvisningar till publicister, en ökning med 40 % jämfört med januari 2017. Samtidigt minskade Facebooks vidarebefordringar med 20 %, eller närmare 200 miljoner sidvisningar. Sedan september hänvisar Google dessutom fler mobilanvändare till publicister än Facebook, något som inte skett sedan 2015.

Det visar att Google nu håller på att koppla ett starkare grepp om annonsörerna medan Facebooks kurvor nu pekar nedåt. Med tanke på att nästan hälften av all trafik till publicisters sajter är vidarebefordringar så är det viktigt att synas på både Facebook och Google. De båda står nämligen för en klar majoritet av det totala antalet vidarebefordringar. Så även om Google nu gått om Facebook är det inte sannolikt att vi kommer få se den sociala mediejätten duka under. Om något kan snarare deras nya fokus göra att plattformen känns mer relevant för användarna, vilket i sin tur lär göra det mer relevant även för annonsörerna i framtiden.