Wall Street Journal avslöjade nyligen att Google kontaktat flera av sina annonskunder för att erbjuda återbetalning. Anledningen är att det uppdagats annonsfusk för de kunder som köpt annonser genom Googles DoubleClick-verktyg. Fusket bedöms enligt WSJ vara ”Större än vanligt”.
Att det förekommer annonsfusk borde inte komma som någon nyhet för någon vid det här laget. Genom att annonser oftast mäts genom antal klick, är det enkelt att sätta upp ”click-farms” eller programmera botar som genererar tusentals klick på önskade sajter och annonser. Google är därför bara den senaste i raden av företag som tvingas betala tillbaka till annonsörerna.
Läs även: Marknadsförarna på P&G är trötta på dåliga annonsplaceringar och botar
Wall Street Journals rapport indikerar att det är flera hundra annonsörer och byråer som kontaktats i ärendet. Google bekräftar att kontakt har skett, men vill inte tala om hur omfattande fusket bedöms vara, eller vilka summor det handlar om. Fler av företagen som kontaktats uttrycker dock ett missnöje med att bara få tillbaka avgiften för DoubleClick, något som de menar endast utgör 7-10% av annonskostnaden. Anledningen till det beror på att Google inte har något avtal med publicisterna om att återbetala om fusk uppdagas.
Det kan tyckas vara en ganska stor miss från Googles sidan, något som de nu hastigt försöker åtgärda genom att skapa nya avtal och överenskommelser med sina underleverantörer. Genom ett sådant avtal skulle annonsörerna även kunna se vilka publicister kopplade till DoubleClick som har en ”pengarna tillbaka” garanti om det skulle visa sig att fusk förekommit.
Tidigare har ju även Facebook tvingats betala tillbaka annonspengar, och nu senast visade det sig att Facebook har fler personer i vissa målgrupper än det finns personer i Sverige som passar målgruppen. Felet kan inte anses vara Facebooks, på samma sätt som annonsfusket kring Google inte kan belastas sökjätten. Felet ligger i att det skapas fejkade och/eller multipla konton för att kunna genomföra olika typer av ljusskygga aktiviteter. Det kan vara i syfte att spionera på personer på Facebook, skriva kontroversiella inlägg utan att röja sin egen identitet, eller i syfte att skapa ett konto som kan klicka och gilla annonser och aktiviteter i syfte att dra in annonspengar.
Läs även: Facebook har fler användare än det finns människor?
Frågan är hur företag kan skydda sig mot den här typen av fusk. Google har en hel del parametrar på plats för att minska risken för fejkade annonssiffror, men trots det finns det sätt att luras och bedra. Kanske är rätt väg att göra som i Kina, där det sedan ett kort tag tillbaka är förbjudet att ha ett konto som inte är direkt kopplat till dig som individ. Kommer vi i Sverige då att behöva använda vårt Bank-ID när vi vill använda sociala medier? Tanken är både skrämmande och lockande, det skulle onekligen råda bot på problemet med fejkade konton, samtidigt som det innebär en stor inskränkning av den individuella friheten. Fram till vi hittar ett bra sätt kommer vi dock att få leva med att det fuskas i marknadsföringsvärlden, trots alla försök att stävja ohederliga beteenden.