Annonsflödet till Facebook avtar, samtidigt som video blir allt viktigare

Flera annonsbyråer har den senaste tiden sett ett avtagande i annonsflödet till Facebook. Plattformen verkar dock inte så oroad, utan fokuserar istället på det användarna vill se mer av, nämligen video.
Det är det senaste kvartalet som flera annonsbyråer märkt att deras klienter inte är riktigt lika pigga på att öka sina investeringar i Facebookannonser. Byrån Wpromote beräknar att ökningen av Facebookannonser kommer landa på 51 procent i år, att jämföra med de 154 procent som var förra årets siffror. Första kvartalet ökade investeringarna med 82 procent, och då ingår även Instagram-annonser i de siffrorna meddelar byrån.
Frågan är om det beror på att företag inte ökar sin marknadsföringsbudget lika mycket som tidigare år, eller om så många företag redan finns på Facebook med ett bra annonsutbud att det inte är lönt att öka investeringarna. Det kan även ha att göra med att flera vill sprida sina annonser på fler plattformar, och helt enkelt inte lägga alla ägg i en korg.
Facebook å sin sida fokuserar istället på videoannonser. Enligt ett uttalande från Facebook IQ Dividion så föredrar 30 procent av plattformens mobila shoppare att få reklam i videoformat. Därför satsar nu Facebook ännu mer på just videoannonser och framför allt mot mobilanvändarna. Facebook bedömer nämligen att i takt med att shopping via mobilen görs allt enklare, kommer de även i större utsträckning att bli den primära enheten för att handla på nätet. Då vill Facebook så klart vara med på det tåget, och fokuserar på att göra det enklare för företag och konsumenter att mötas.
Facebook har ju det senaste året lagt allt mer fokus på både video och livestreaming, två trender som på kort tid seglat upp som allt viktigare för användarna. Frågan är om det på sikt även kan locka annonsörerna att öka hur mycket de spenderar på annonser på plattformen igen.