Många anser att annonsering på LinkedIn, jobbnätverket som blivit rätt poppis de senaste åren, inte är för dem. Orsakerna är att man inte tycker att de ger någon effekt, och att de kostar för mycket. Men hemligheten ligger i att inte alla företag bör annonsera på nätverket. Hur vet man vem det gäller då?
I branschtidningen Marketing Land så diskuterar AJ Wilcox några av de kännetecken som “rätt” företag bör ha för att annonsera på LinkedIn.
De som får bäst resultat från sin annonsering på LinkedIn är de som säljer B2B-produkter och tjänster, vill rekrytera ny personal eller rör högre utbildning.
När det kommer till B2B-annonsering ska det helst handla om lite dyrare tjänster, så att man får “lön för mödan”. Därav gäller detta främst företag som hamnar i en övre, lite dyrare kategori.
Läs mer: LinkedIn ska hjälpa oss räkna ut lönen vi förtjänar
LinkedIn är dock riktigt lysande för de som söker nya anställda, i synnerhet då företaget självt kan välja vem man vänder sig till med hjälp av plattformens databas och användarnas egna inställningar. Där kan det mycket väl löna sig, trots de dyra priserna då rekryteringsprocesser ofta ändå är dyra affärer.et applicants who’ve already proven adeptness in that position.
Om man vill söka efter nya studenter så är självklart LinkedIn också ett utmärkt ställe. Oavsett om man har eller inte har en hög utbildning, så är det mycket möjligt att användare vill vidareutbilda sig inom sitt område. Även här så kan man leta efter användare som har eller inte har en viss typ av utbildning.
Vilka bör undvika att annonsera på LinkedIn då? B2C-företag, de med små marginaler, de som söker breda konsumentgrupper, E-handelsföretag, reklamagenturer och de inom bank- försäkrings eller mäklarbranschen.
Varför? Tja, B2C-företag – alltså de som säljer direkt till konsumenter – tjänar mer på att annonsera på Facebook eller Google, där man kan nå fler “vanliga” människor för lägre kostnad. Av samma orsak bör man undvika att annonsera på LinkedIn om man vill nå stora grupper av användare. LinkedIn är bra på smala annonser, riktade till väldigt specifika grupper.
LinkedIn-användare går också sällan in på sidan samtidigt som de funderar på vad de ska köpa i juklapp. Undvik därför plattformen om du är ett E-handelsföretag. Detta gäller i viss mån de inom exempelvis mäklarbranschen eller banker; de som är aktiva på LinkedIn arbetar ofta själva inom dessa områden, eller så har de vänner som gör det.
Generellt så gäller det även reklamagenturer, då många på LinkedIn redan jobbar antingen med dem, eller hos liknande företag.
Men det finns undantag såklart! Det kan ju hända att ditt företag har en idé som vänder sig just specifikt till de som söker en ny karriär, exempelvis, trots att du är ett E-handelsföretag. Så länge man har tipsen ovan i åtanke så kan man säkert anpassa en kampanj även för denna plattform.