Annonsbedrägerier näst största marknaden för organiserad brottslighet efter kokain

Enligt en rapport från organisationen World Federation of Advertisers spår att den näst största inkomstkällan för organiserad brottslighet under nästa årtionde kommer vara… annonsbedrägerier. Bara tung droghandel kommer vara större.

WFA har kommit fram till detta resultat genom att uppskatta den nuvarande tillväxten inom reklamindustrin och lägga ut den över de kommande tio åren. Man förutsätter också att den nuvarande takten av pengar spenderade inom den digitala marknaden fortsätter öka.

Rapporten (som kan laddas ner här) visar ett stort problem – en väldigt stor del av de digitala annonserna når inte från till verkliga personer- Utöver tekniska problem så finns även en mängd nätverk av automatiserade botar som tittar på reklamen.

Dessa botar efterliknar mänskligt beteende, och det visar sig att sådant bedrägeri kan kosta över 414 miljarder kronor årligen år 2025 – en tiondel av vad man tror den digitala marknaden kommer omsätta vid det laget.

Man jämförde sedan dessa siffror mot FNs och FBIs uppskattningar av övrig illegal verksamhet, som vapenhandel eller människohandel. Det visade sig alltså att annonsbedrägerierna kommer ligga i topp.

Mycket kan bero på att organiserad brottslighet och andra kriminella aktörer lockas till annonsbedrägeri av möjligheten till höga vinster mot låga risker – utan nämnvärd ansträngning, menar rapporten.

Man menar också att polismyndigheterna kommer ha svårt att hålla takten med de tekniskt avancerade brottslingarna.

Läs mer: Du kan ha stora problem med annonsbedrägerier och blufftrafik – utan att veta om det

Det finns förstås en del gissningar och uppskattningar i denna analys, mycket för att illegal verksamhet inte håller sig till bokföring. Men det är i alla fall en inte helt orimlig gissning att den kriminella verksamheten kommer öka i takt med den digitala marknaden. Det kan vara värt att försöka ta detta i beaktande när man skapar framtida annonskampanjer.

Behöver du hjälp med att effektivisera din annonskampanj? Klicka här