Hur mäter man Android Wear – din femte skärm

Android Wear är Googles senaste plattform för att skapa bland annat smarta klockor. Redan idag finns smartklockor på marknaden som  Pebble och Samsung Gear. Vad Google vill åstadkomma med Android Wear är att ge fler tillverkare möjligheten att utveckla smartklockor till en större marknad. Ambitionen är en revolution som har som målsättning att vi alla inom kort ska ha en smartklocka på armen.

De första Android Wear produkterna lanseras under andra kvartalet i år. Blir detta årets julklapp?

(Vi är nu stolta ägare till domänerna android-wear.se och gwatch.se)

http://youtu.be/0xQ3y902DEQ

Tanken är att Android Wear ska ha ett enkelt gränssnitt som snabbt ska kunna läsas av med en titt på handleden, som först och främst visar tiden, men som även kan visa annan information och notifikationer.

Enkla sveprörelser används för navigering, men mjukvaran har även stöd för Googles röststyrningsteknik. Med hjälp av röststyrning kan klockan användas för att skicka sms, e-post eller skapa nya påminnelser. Det finns även stöd för Google Maps så att klockan kan användas för navigering.

Dagensanalys.se kontaktade Christoffer Luthman på mätföretaget Outfox och frågade om mätmöjligheterna i Android Wear.

Christoffer Luthman, Outfox

Hur kan man mäta Android Wear?

Nu har jag inte hunnit kolla exakt hur Android Wear fungerar men min spontana tanke är att man kan använda Measurement Protocol i Google Analytics för att samla in data. Eftersom alla typer av plattformar/enheter som kan ansluta till Internet och skicka HTTP-requests kan använda Measurement Protocol är detta fullt möjligt.

Man ska komma ihåg att ett webbanalys-verktyg är bra på att mäta aktiviteter men mindre lämpat för att mäta tillstånd. Därför bör man fundera på vad för typ av data som man ska samla in och vilken plattform man ska använda för att analysera den.