Välkommen till Dagens Analys!

Android-apparna vinner kriget om nedladdningar – iOS apparna vinner kriget om pengarna

Google växer till antalet användare men Apple tar hem pengarna.

Med den snabbt växande mobiltekniken dominerar Googles Android till antalet användare och enheter, men Apples iOS tar merparten av intäkterna. Ingenting har förändrats av denna situation under 2015, enligt App Annie senaste årsrapport.

Android har fortsatt sin kraftiga tillväxt och nådde ungefär dubbelt så många nedladdningar som konkurrenten iOS, där tillväxten ser ut att ha planat ut under de senaste åren.

App Annie säger att Googles expansion drivs på av tillväxtmarknader som Indien, Mexiko och Turkiet med en ökad tillgång till billigare och smartare Android-telefoner. Google Play Store har också visat styrka i USA, kommenterar App Annie.

Apple ligger dock fortfarande i täten när det gäller att generera intäkter från sina appar. Under 2015 genererade Apple iOS 75 procent större intäkter än Android, tack vare spridningen av prenumerationstjänster och appar.

Kina i synnerhet har varit en källa till dessa vinster för Apple, som redovisade en 20-procentig ökning av nedladdningar mellan 2014 och 2015 och en fördubbling av intäkterna.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.