“Analys, kunskap om video och teknik har varit i fokus”

Vi har intervjuat David Mühle från Ooyala som är en av talarna på DAbase den 26 november – Tystnad, tagning, action så här skapar du en viral videosuccé. I intervjun berättar han om sin roll på Ooyala, hur marknaden för videomarknadsföring förändras och ger tre värdefulla tips om video.

Kan du berätta kort om dig och vad du gör på Ooyala?

Min roll på Ooyala är att hjälpa TV-kanaler och publicister att maximera värdet av den nya TVn eller online video. Jag ansvarar för ett team på Ooyala som arbetar med befintliga kunder och för att hitta nya partners i Norden, Benelux och Mellanöstern. Det är en fantastisk möjlighet att jobba med duktiga kunder och ny teknik mitt i en värld som håller på att ändras fullständigt. Jag har helt enkelt det roligast jobbet som finns!

Hur har 2015 varit i jämförelse med tidigare år för Ooyala? Har marknaden omfamnat videomarknadsföring? Vad är hett just nu? Vilka nya kundtyper ser du?

2015 har varit året då vi verkligen såg effekterna av Ooyalas uppköp av Videoplaza. Att jobba på Ooyala under 2015 är som att vara på en start-up med enormt stora resurser. Videomarknaden mognade under 2015 och många estimerar att videoannonsering kommer stå för nästan 1 miljard kronor under 2015.

Detta gör att analys, kunskap om video och teknik har varit i fokus under året. Det har varit och är viktigare än någonsin för vår kunder att fokusera på core business samt att säkerställa att man provar sig fram till det som fungerar.

Programmatic inom video är så klart ett hett ämne och under 2015 har nästan alla större spelare på marknaden kommit ut med ett erbjudande i någon form!

Vi ser även en ökad efterfrågan från varumärken som vill marknadsföra sina produkter och tjänster med video vilket är väldigt spännande!

Vad är dina tre bästa tips för att lyckas med videomarknadsföring?

Mina 3 bästa tips är att: 1) fortsätta investera och ha en långsiktig plan för video 2) fokusera på data/analys och använda data för att anpassa erbjudandet 3) se till att ha personer med kunskap om video på strategiska positioner.

När allt nu rör sig mot video vad är steget efter det? Virtuell verklighet?

Video har mognat men det är samtidigt i sin linda, så virtuella lösningar kommer snabbt men det kommer samtidigt ta lång tid innan det får fäste. Jag tror att vi kommer se video på en mycket bredare front där bland annat varumärken kommer att etablera sig och positionera sig mer och mer direkt mot konsument.

Vem kommer att vara störst på video nästa år – Facebook eller Youtube?

Jag tror att de traditionella medierna tillsammans kommer att kunna erbjuda många spännande alternativ till Youtube och Facebook. Gränserna mellan nya och gamla medier kommer att flyta ihop i allt högre grad under nästa år vilket kommer att gagna konsumenterna. Oerhört spännande framtid med andra ord och möjligheterna för alla inblandade är stora!