“Analys kommer att bli allt viktigare”

Företaget Videoplaza hanterar tusentals reklamfilmer för webb-tv och är idag en marknadsledande plattform, trots att företaget startade för bara 7  år sedan. En av framgångsfaktorerna är den starka kopplingen till Analys som möjliggör en smartare uppföljning och optimering av annonsörers kampanjer. Dagensanalys.se ville undersöka bolaget närmare och kontaktade David Mühle (bild) som är Regional Director  på Videoplaza för en intervju.

Vad gör Videoplaza?

Videoplaza är ett svenskt bolag som startades 2007 och har utvecklat en annonshanteringsplattform för den nya TVn. Utöver exempelvis Schibsted, Bonnier, SBSDiscovery i Norden används Videoplazas annonsplattform av fler än hälften av Europas TV-kanaler och flera mediahus i Asien för att visa annonser. Vi hjälper helt enkelt våra kunder att att göra den nya TVn lönsam genom att visa videoannonser på ett optimalt sätt på alla tillgängliga plattformar som t.ex. datorer, iPads, spelkonsoler och mobiler.

Som alla vet håller det traditionella TV tittandet på att förändras med Netflix och Youtube i spetsen. I korthet handlar det om att TV som media fortfarande växer men att distributionsformen och affärslogiken är under stark förändring. Mitt i detta kaos finns Videoplaza med ett kunnande och en annonsplattform som gör att TV-kanalerna och mediahusen kan klara omställningen och säkerställa att annonsörerna får det de betalar för.

Hur jobbar ni med analys idag?

Integrerat i vår platform erbjuder vi ett rapporteringsverktyg. I takt med att Online Video och den nya IP levererade TVn växer blir analys och uppföljning allt viktigare. Vi satsar mycket på att utveckla denna del av vår plattform eftersom vi vet att våra kunder redan nu efterfrågar smarta och flexibla verktyg för analys. Analys ökar med andra ord i betydelse allt mer! Vi tror att det är viktigt att hitta ett flexibelt sätt att nå ut med data, analyser och information. Vi tror även mycket på rapportmallar och analyssätt som lätt kan anpassas efter vad som efterfrågas.  En VD eller en marknadschef är inte nödvändigtvis intresserade av samma nyckeltal som en säljchef.  Flera av våra användare jobbar som så kallade “traffics” eller “ad operations”, som får ett stort ansvar för att kampanjerna levereras på ett optimalt sätt. Vi som teknikleverantör måste tillgodose alla dessa olika behov genom ett flexibelt och stabilt analysverktyg.

Hur använder ‘traffic’ er analystjänst?

De flesta av våra kunder är flitiga användare av vårt rapporteringsverktyg. Men, om jag ska vara ärlig tror jag att 80% använder den till att rapportera hur reklamkampanjerna levererades (tex vilka plattformar, vilken leveranstakt, antal klick etc) och 20% använder den för verklig analys. Det borde vara tvärtom och vi som teknikleverantör har ett stort ansvar att driva utvecklingen framåt med mer sofistikerade, enkla och användbara verktyg för analys. Analysen kommer bli allt viktigare eftersom TV tittandet i raskt takt flyttar till Internet, och pengarna vill följa med. Det man kan lära sig är hur kampanjerna presterade för att nästa gång leverera ett ännu högre värde för sina annonsörer . Det kommer att bli allt mer viktigt med analys för våra kunder eftersom det genererar mer intäkter.

Är analystjänsten ett viktigt komplement till er annonstjänst?

Ja absolut! Det är redan en av våra “unique selling points”. Många av våra större kunder har sedan tidigare gedigen kunskap kring analys och har plöjt ned mycket tid, resurser och pengar på detta. För att vi fortsatt ska vara en stark leverantör kommer vi fortsätta att behöva leverera en teknik med meningsfulla och effektiva redskap som direkt kan ge dessa redan kunniga team och personer ytterligare kunskap om sin annonsprodukt. Det är utmanande men samtidigt kul och spännande!

 Hur ser framtiden ut för videoannonser?

Egentligen ingen aning eftersom allt förändras hela tiden! Men branschen som sådan är extremt intressant och lovande eftersom det egentligen inte är videoannonser vi pratar om utan om personifierade TV annonser med annonsbeslut i realtid! Jag tror personligen att nyckeln till en framtida stor och lönsam annonsmarknad för TV innehåller följande 3 delar:

1. En ännu smidigare distribution, exempelvis via lösningar som Magine, Netflix eller Chromecast.
2. En mer mogen bransch med mer möjligheter till standardiserad uppföljning, mätning och analys.
3. Att mediahusen och annonsörer verkligen börjar använda all tillgänglig data på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Med detta menar jag konkret att publiken kanske uppfattas som annonstrött men vi anser att de är mer intresserade än någonsin att veta mer om produkter och tjänster, om de är relevanta.

En annan viktig del de närmaste åren kommer att vara en automatisering av annonsköpen. Annonsörer kommer i större utsträckning på ett automatiserat sätt kunna styra hur, när, vem och till vilket kostnad de kan nå ut med sitt budskap. Jag tror, till skillnad från många andra, att de stora traditionella TV husen kan bli framtidens vinnare om de förmår att ställa om hur de jobbar och utnyttja sina fördelar på bästa sätt. Jämför till exempel hur aktiemarknaden har utvecklats de senaste 10 åren med färre börsmäklare men med internetbanker som möjliggör ännu fler affärer än tidigare, mer effektivt och till en lägre kostnad.

Dessutom, glöm inte att det finns ett värde för varumärken att synas tillsammans eller bredvid ett programformat med stor genomslagskraft som Idol eller sportevenemang. Det är det som analysverktygen kommer att bevisa.