Amazon Video Direct – YouTubes senaste utmanare

Googleägda YouTube har fått en ny utmanare, lanserad av E-handelsföretaget Amazon. Man tänker locka över upphovsmakare från konkurrenterna med ett löfte om större möjligheter för att tjäna pengar på det skapade materialet.

Amazon, som ändå får ses som en av världens största inom E-handel, öppnar nu alltså videotjänsten Amazon Video Direct. Denna ska vara öppen för “alla” skapare och alla möjliga sorters video. För att stärka konkurrenskraften mot ledande YouTube så ska upphovsmakarna också kunna få ta del av reklam och royalty-intäkterna.

Det hela går till så att deltagarna i Amazon Video Direct får fyra olika distributionsmöjligheter. De kan lägga upp innehållet på Prime Video (en betal-streamingtjänst) och få intäkter via royalties; man kan också sälja sitt innehåll via en prenumerationstjänst; erbjuda det för digital uthyrning; eller så kan göras tillgänligt för alla Amazons kunder gratis, med annonser, men med 55 procent av reklamintäkterna.

Flera stycken betydande företag har redan gått med “AVD”, bland annat mediehuset Conde Nast, tidningarna The Guardian och Business Insider och leksakstillverkaren Mattel med många fler.

Kommer detta verklien utmana YouTubes dominerande ställning på marknaden? För närvarande är det svårt att få känslan av att Amazon verkligen försöker locka till sig andra än bara företag. YouTubes styrka är ju trots allt dess öppenhet för alla privatpersoner som vill visa upp något roligt för andra, vanliga, konsumenter.

Eller kan Hydraulic Press Channel bli något för Amazon också?

Läs mer: Fyra stora nyheter från YouTube som du inte får missa