Amazon utmanar Google med ny, transparent annonsmarknadsplats

Att Amazon buffat upp sin annonsverksamhet kan ingen ha missat. Nu lanserar Amazon Publisher Services (APS) sin nya produkt som ska underlätta köp av digitala annonser och samtidigt ge full insikt i processen. Dessutom är allt molnbaserat, vilket ökar såväl enkelhet som snabbhet i transaktionerna.

Den nya tjänsten kallas ”The Transparent Ad Marketplace” (TAM) och är en molnbaserad annonshandelsplats som använder sig av header bidding. Genom att den är molnbaserad krävs det inte att varken publicister eller annonsörer laddar hem specifika program och samtidigt är det mycket enklare att få en överblick över den handel som sker.

Amazon gjorde sin tjänst molnbaserad redan för flera år sedan i samband med att de började jobba med header bidding. Matt Battles, vice VD för advertiding technology på Amazon säger i ett uttalande: ”Vi såg snabbt att det fanns tydliga fördelar för publicister, annonsörer och kunder att flytta annonshandeln till molnet och ge publicister full insyn i vem som budar på deras ytor, vem som vinner och varför”.

En annan stor skillnad mellan Amazons och övriga annonshandelsplatser är att de inte har en prismodell baserad på licens eller vinstdelning. Istället tar Amazon 0,01 USD av varje levererad annons. Det gör att det är enklare för publicisten att beräkna sina utgifter, samtidigt som det är tydligare var pengarna tar vägen i värdekedjan. Det är annars något som fått mycket kritik, att pengarna i en annonstransaktion försvinner till flera olika aktörer utan att någon egentligen har koll på var de hamnar.

Den nya transparenta handelsplatsen kommer sannolikt att röna mycket uppmärksamhet, och det sätter samtidigt press på andra aktörer att bli tydligare och mer öppna med hur transaktionerna går till. När många annonsörer och publicister gemensamt ifrågasatt hur transaktionerna egentligen sker, är det just den här typen av produkter och tjänster som krävs för att återvinna förtroendet för programmatiska annonsköp hos både köpare och säljare.

TAM finns förutom i USA redan i England, Tyskland, Frankrike, Spanien, och Italien, och Amazon avser fortsätta expansionen med tjänsten i Europa.