Amazon lanserar eget retargeting-verktyg för bannerannonser

E-handelsjätten Amazon fortsätter expandera sin annonsverksamhet och kommer enligt uppgifter från Bloomberg att inom kort lansera ett eget verktyg för retargeting-annonser som ska kunna konkurrera med Google och Criteo.

Förra året växte Amazons annonsverksamhet med 60 % till hela 1,7 miljarder dollar (nästan 15 miljarder kronor). Nu fortsätter de sin aggressiva expansion och enligt uppgifter som Bloomberg kommit över testar Amazon just nu sitt eget verktyg som ska låta företag få ut Amazon-annonser på andra plattformar på nätet.

Redan för några veckor sedan slutade Amazon köpa annonsplatsen högst upp på Googles sökmotor. Detta har flera tolkat som att de nu är mycket nära att själva lansera sitt annonsverktyg, och att då koppla loss sig från Google är ett sätt att stärka sin egen position. Det är dock inte klart på vilka sajter eller i vilka appar som Amazon kommer publicera annonserna.

Verktyget fungerar som ett vanligt retargeting-verktyg som följer användarna på nätet och placerar annonser för produkter på Amazon som de visat intresse för. Tanken är att locka användarna tillbaka till Amazon och genomföra sitt köp. Annonsörerna behöver dessutom bara betala Amazon när en användare klickar på annonsen, så för annonsörerna är det sannolikt ett förhållandevis tryggt sätt att driva fler till sina produkter.

Vissa har dock kritiserat Amazon för att de redan tar en stor del av handlarnas intäkter, och dessutom tar extra betalt för att hantera paketering, frakt med mera. Att de nu även tar annonspengarna menar vissa låser in handlarna i en affärsrelation där det inte finns några alternativ. Antingen finns du på Amazon, och syns via deras kanaler, eller så blir du utkonkurrerad. Nu när det ryktas att Amazon är på väg till Sverige har dessa diskussioner börjat blossa upp även här. Frågan är hur svenskarna kommer att ta emot ett svenskt Amazon, och hur handlarna kommer att agera.

Både Google och Criteo har liknande verktyg för retargeting, och en talesperson från Criteo menar att de stödjer ett fritt och öppet internet, och säger i ett uttalande att ”Vi tror inte våra kunder har något intresse av att ge upp kontrollen över sin data till en walled garden, speciellt inte en som är en direkt konkurrent”. Just frågan om walled gardens, där även Facebook ofta räknas in, har länge kritiserats eftersom det såväl låser företag inne, som nekar oberoende aktörer insyn. Det är en anledning till att Facebook på senare tid lagt ner mycket tid och energi på att tillåta tredjepartsmätningar.

Många analytiker ser dock fram emot att Amazon ska utveckla sin annonsaffär, eftersom användarna kommer till Amazons sajt för att genomföra köp, och inte bara samla information, vilket oftare är fallet på exempelvis Google. Men det innebär sannolikt stora förändringar för annonsmarknaden som helhet.