Amazon jobbar på Alexa för företag och en eventuell etablering i Sverige

Det händer mycket hos e-handelsjätten Amazon. Nu viskas det om två stora nyheter, dels en företagsanpassad version av AI:n Alexa och dels en etablering i Sverige. Enligt Amazon själva är arbetet med Alexa for Business på gång, men det finns inga bekräftade uppgifter om ett svenskt Amazon.

Vid två tillfällen tidigare har Amazon varit på väg att etablera sig i Sverige. Huruvida de avbrutit arbetet, eller om ryktena var överdrivna är dock inte klart. Men nu menar flera källor att en svensk etablering på riktigt är nära förestående. Dels kommer uppgifter från Staffan Mörndal på riskkapitalbolaget Verdane Capital som pekar på att Amazon just nu söker folk i Sverige med e-handelskompetenser. Dels menar Pär Svärdson, e-handelsprofil i Sverige, att det pågår ett hemligt projekt i Stockholm med en planerad lansering senare under våren.

Ännu är inga uppgifter bekräftade från Amazon, men om dessa rykten stämmer lär vi redan före sommaren få se ett svenskt Amazon. Det skulle öppna upp inte bara för många små handlare att nå ut med sina produkter, utan även öka möjligheterna för svenskar att köpa produkter som annars enbart är tillgängliga via privatimport. För oss som är intresserade av smarta hem innebär det dessutom en betydligt större tillgång till produkter som är kompatibla med exempelvis Amazon Echo.

På tal om just Echo och AI:n Alexa så kommer uppgifter från Amazon själva att de just nu håller på att utveckla en företagsversion av Alexa. Enligt Amazons teknikchef Wener Vogels har man redan påbörjat arbetet med en version anpassad efter de konversationer som sker på en arbetsplats. Exakt vilka funktioner och skills som företagsversionen kommer att ha återstår att se, men enligt Vogels är en av utmaningarna att hitta Alexa-integrationer för olika typer av företagsmjukvara. Dessa, och flera andra utmaningar gör att Amazon i nuläget inte har något planerat lanseringsdatum för Alexa for Business. Men med tanke på att arbetet är igång kan det eventuellt komma en lansering senare under 2018.