Amazon jagar Facebooks annonsaffär

Amazon kan vara på väg att dubbla sina annonsintäkter, enligt en ny undersökning, och ta andelar från Facebook.

I en ny amerikansk undersökning framkommer det att allt fler marknadsförare överväger att välja Amazon som kanal istället för Facebook. Om trenden fortsätter de närmaste två åren kan Amazon ha 12 procent av den totala annonskakan i USA samtidigt som Facebook kan tappa till 17 procent.

Facebooks tapp har med deras integritetsfrågor att göra. Som vi alla vet har ju Facebook varit i blåsväder under hela 2018, med skandal efter skandal. Det har lett till att allt fler ifrågasätter Facebook som annonskanal.

Samtidigt har Amazon visat framfötterna och byggt vidare på sitt imperium. Inte bara kan man annonsera utan även koppla klick till köp. Amazon experimenterar nu även med att kunna skicka produktprover till målgrupper för att locka till ännu fler köp och en gratis filmtjänst där tittaren måste ha ett användarkonto som Amazon kan rikta reklam till. Det här proaktiva agerandet har fångat intresset hos allt fler annonsörer.

Marknadsförarna i undersökningen rankade även Amazon som tredje bästa investering efter Google Sök och Bing. Återigen handlar det betyget till största del för möjligheten att konvertera till köp.

Tillbaka till verkligheten nu så är det i skrivande stund Google och Facebook som kontrollerar marknaden. Facebook har 20 procent av annonskakan och Amazon bara 3 procent. Men trenden bland tunga marknadsförare är tydlig – Amazon är på gång och det kan gå riktigt fort när väl beslutsfattarna har fått upp intresset.