Amazon gör som Göteborg Stad, fast inte riktigt…

Under 2015 blev det mycket skriverier om Göteborg Stad som på prov införde 30 timmars arbetsvecka för vissa anställda inom äldreomsorg och sjukvård. De anställda behövde bara jobba 6-6, 5 timmar per dag men med bibehållen lön. Experimentet var delvis baserat på erfarenheter från Toyotas fabrik på Hisingen, och nu går jätteföretaget Amazon ut med att även de vill införa 30 timmars arbetsvecka för vissa team, fast då men minskad lön.

Det finns idag ett flertal olika studier kring hur 6 eller 8 timmars arbetsdag påverkar människor. Vissa menar att de positiva effekterna av kortare arbetsdag inte väger upp de ökade merkostnaderna. Medan andra studier visar på effektivare arbetsdagar och möjligheten till flera skift med bättre utnyttjande av lokaler och utrustning. Åsikterna går isär och sannolikt är det inte samma lösning svaret för alla branscher.

Intressant är dock att Amazon, som fått kritik för att vara en stressig arbetsplats som inte tar hänsyn till sina medarbetare, nu väljer att erbjuda 30 timmars arbetsvecka för vissa av sina tekniska team. Att de behöver göra en förändring är inte uppseendeväckande, men att de väljer att erbjuda deltidsanställningar är ett oväntat drag. Däremot får medarbetarna inte behålla sin lön, utan kortare arbetstid innebär också lägre lön. I realiteten är det därför bara ett försök med att erbjuda 75% tjänster istället för heltidstjänster. Dessutom kommer personerna som är med i experimentet att få möjlighet att gå upp till heltid, så det kan knappast ses som ett revolutionerande nytt grepp som Amazon nu inför.

Det som ska bli mest spännande är att se hur medarbetarna väljer att agera. Kommer de ha råd att gå ner på 75% arbetstid, eller kommer de välja att ligga kvar på 100%. Ett sannolikt scenario är att vissa väljer att gå ner på 75%, men istället fyller upp med övertid eller med ett deltidsjobb vid sidan av. Vissa kanske till och med tar chansen att starta en egen verksamhet som de då kan driva på 25% initialt, och samtidigt ha en inkomst som tryggar tak över huvudet och mat på bordet.

Resultatet för Amazon kan därför bli såväl hit som flopp, helt beroende på hur medarbetarna väljer att agera. Försöket är som sagt inte revolutionerande, men det ska ändå bli intressant att se vad resultatet blir. Med lite tur kan det ge medarbetarna en känsla av kontroll över sin arbetssituation, och tvätta bort den stämpel av osympatisk arbetsplats som Amazon för tillfället har.