Amazon Alexa drar förbi alla konkurrenter, nu över 15.000 funktioner

Amazons digitala assistent Alexa har formligen exploderat med nya funktioner. Sedan februari har antalet uppgifter du kan lösa genom Alexa ökat från 10.000 till 15.000, allt medan konkurrenterna hamnar allt längre efter.
Amazon lanserade sin Echo-speaker i november 2014, för ett år sedan kom den mindre Echo Dot och nyligen släpptes Echo Show med inbyggd bildskärm. Amazon har, liksom Apple och Android, låtit tredjepartsaktörer skapa appar och funktioner för deras AI Alexa, något som verkligen tagit fart.
Den snabbast växande typen av funktioner har på senare tid varit Flash Briefings, det vill säga en kort genomgång av det senaste som hänt på din utvalda nyhetssajt, exempelvis Wall Street Journal eller Washington Post. Även spel av olika slag har vuxit stort, något som boostats ytterligare av att Amazon ger en summa pengar till de som utvecklar populära spel för Alexa.
I fråga om digitala assistenter har Amazon dessutom lämnat sina konkurrenter långt bakom sig, och beräknas i år kontrollera mer än 70 % av marknaden. Google, Microsoft och Apple har alla lanserat sina egna digitala assistenter, men inte lyckats ta sig in på marknaden, sannolikt eftersom Amazon ligger så långt före i antalet funktioner, samt att priset för Echo Dot är blygsamma 50 dollar.
Däremot för den snabba utvecklingen med sig andra problem. Amazon har inget system för att kontrollera så att de funktioner som skapas följer deras regler för utvecklare. De har heller ingen kvalitetskontroll liknande Apples genomgång av alla appar som hamnar i Apple Store. De har även fått kritik för att vissa av funktionerna håller låg kvalitet, men med ett så stort antal funktioner ökar sannolikheten att du hittar det du vill ha. Men samtidigt blir det allt svårare att hitta när det dessutom tillkommer i snitt 40 funktioner varje dag.
Risken är med andra ord att den snabba utvecklingen kommer att bita Amazon i svansen, men i nuläget har de mycket lite att frukta från vare sig Google Home med 378 appar, eller Microsoft Cortana med 65. Vad som händer om några år återstår dock att se, men då har vi sannolikt helt andra typer av enheter som hjälper oss med våra vardagsliv.