Alteryx ökade 11% i och med börsintroduktionen

Företaget Alteryx, som gör analyser åt bland annat Coca Cola, Ford och Amazon, börsintroducerades i förra veckan på 14 dollar per aktie, och slutade dagen på 15,5 dollar, en ökning med 11%. Dock kämpar företaget med sin lönsamhet, och den närmaste tiden blir mycket viktig.
Förra året var det mycket få teknikföretag som valde att bli börsnoterade, men i år ser det redan mycket bättre ut. Alteryx var det tredje teknikföretaget i år som börsintroducerades, och ytterligare två företag väntas noteras inom bara några veckor. Då är det företaget Yext från New York och San Fransiscobaserade Okta som är på gång. Förhoppningsvis kommer den starka inledningen öppna dörren för ytterligare teknikföretag att ta klivet in på börsen.
Läs även: Snaps börsintroduktion blev en stor framgång
Alteryx själva är mycket nöjda med den starka starten, och menar att pengarna kommer gå till att expandera internationellt, samt eventuellt köpa upp något eller några mindre bolag.
Bolaget har dock kämpat med att få lönsamhet, och senast förra året gjordes en förlust på 24,3 miljoner dollar. Samtidigt togs 85,8 miljoner dollar in i riskkapital, vilket inte var första gången. Samma sak hände 2015, då företaget förlorade 21,5 miljoner dollar, men räddades av de 53,8 miljoner som togs in. Bolaget ägs därför idag av minst fem olika riskkapitalbolag, däribland Insight Venture Partner och Thomson Reuters.
Samtidigt menar flera av riskkapitalisterna att de ser stor potential med Alteryx och hoppas att bolaget kan bli världsledande på att leverera analysservice och system till de miljontals datadrivna företag som letar efter enkla system för att själva kunna analysera sin data.
En börsintroduktion innebär ju att insatserna höjs, och det är viktigt för Alteryx att nu bevisa att man klarar av att generera vinst. Det finns annars stor risk för att företaget tappar i anseende, och att pengarna flyttar till en annan aktör som utlovar bättre avkastning.