ALS Ice Bucket Challenge i siffror

Vad kan man egentligen få ut av att hälla en hink med vatten på huvudet? Kan det förändra världen eller ens förändra livet för någon som lider av en sjukdom?

Enligt statistik från ALSA.org har de fram till och med den 2 september fått in över 700 miljoner kronor i donationer från över 3 miljoner personer. Helt otroliga siffror för kampanjen som pågått i  bara några månader. Så svaret på frågan ovan är “Ja” du kan förändra livet för någon som lider av en sjukdom genom att hälla vatten över ditt huvud och självklart donera pengar.

Donationerna har varit i storlekar från 7 kronor till över miljonen kronor. Några av de stora summorna kommer från skådespelare som Leonardo DiCaprio och företag som T-Mobile.

YouTube har översvämmats av videoklipp från hjältar som häller hinkar med iskallt vatten över sig. Hela 2.330.000 klipp har laddats upp till idag. På Facebook har vi delat över 2.400.000 klipp till våra vänner.

Några av de mer populära klippen är Charlie Sheen som hällde sedlar över sig själv som han sedan donerade och Bill Gates. Båda fick över 16 miljoner visningar. Andra populära klipp var Cristiano Ronaldo som klassas som “fails” samt grodan Kermit.

Innan kampanjen riktigt nådde sin topp hade ALS webbplats 8.000 besökare per dag. För någon vecka sedan hade antalet besökare ökat med 7.775% och över 630.000 besökare dagligen.

På Wikipedia ökade antalet visningar av sidan om ALS över hundra gånger.

Vi kan om vi vill, men det krävs ofta något extra för att kampanjer ska bli en viral succé. Tack vare internet, kändisar, en kul gimmick och ett tråkigt mediabrus lyckades ALS-kampanjen ta världen med storm.

> Läs mer här från ALS Association