Allt vi gör på Googles plattformar ska nu kopplas ihop – för bättre annonser och mätningar

Techjätten Google, som äger YouTube, gick nyligen ut med en ny uppdatering kring sin videoplattform. Uppdateringen innebär nu att man kommer kunna rikta annonserna på “tuben” med hjälp av information från alla Google-anknytna plattformar. Detta ska ses som ett led i att techjätten nu på allvar använder sig av sin enorma databas – även för sådant som mätningar.
Trenden började redan för något år sedan, då Google kopplade ihop YouTube-annonseringen med sitt annonsnätverk, AdWords. Nu fortsätter denna integration, när sök- och videokampanjer länkas samman ytterligare.
Annonsörer på YouTube kommer nu kunna använda sig av sådant som demografisk eller sökbaserad data från användare som är inloggade på sina Google-konton. Personer som sökt på vinterkängor på Googles sökmotor kan få videoreklam för relaterade produkter på YouTube, till exempel.
En del konsumenter kan förstås uppleva detta som något negativt – men fördelen med denna “sammanslagning” av Googlekonton och Googleplattformar innebär att de som vill blockera en viss annonsör från att nå dem nu kan göra det på alla plattformar samtidigt. Så inga sponsrade sökningar eller videoannonser från den där störande vinterskoförsäljaren, om man tar exemplet ovan.
En annan konsekvens av Googles uppdatering är att man i allt större utsträckning går ifrån “kakorna” föra att mäta besökarstatistik och liknande. Istället så kommer man att använda sig av just kontoinformation från inloggade personer.
Läs mer: Google dissar mätkakor och bygger nytt mätsystem till annonsörer
I takt med att den mobila internettrafiken nu växt om den destopbaserade så kommer man också att använda sig av de enskilda mobiltelefonernas identiteter för att mäta trafik och visningar. Man hintar också om att man i framtiden ska ha någon form av molnbaserad mätning, som ska inbegripa Googles plattformar och även sådant som TV-visningar: allt för att strömlinjeforma annonsmätningarna i den digitala världen.
Detta är säkert bra nyheter för många inom marknadsföring, men kan säkert oroa dem som fruktar att Google nu använder allt mer av vår information för att stärka sin växande monopollikande ställning.
Gilla Dagensanalys.se på Facebook!