Allt fler testar en annonsfri variant av sin webb

De digitala utgivarnas kamp mot den växande mängden av reklamblockerare resulterar i allt fler olika metoder. En av de senaste är att faktiskt ge läsarna vad de vill ha – reklamfri läsning, mot betalning förstås.

Inflytelserika New York Times är först ut med att överväga detta alternativ, enligt vad deras VD Mark Thompson sagt under en IAB-konferens häromdagen.

Tanken är att såväl prenumeranter som sporadiska läsare ska erbjudas ett annonsfritt alternativ, förutsatt man betalar för sig. Denna idé kan mycket väl vara vad som efterfrågas, då många av dem som använder sig av reklamblockerare uppger att de störs av dess närvaro.

Läs mer: Därför använder vi reklamblockerare

IAB är den stora internationella branschorganisationen för marknadsförare, så därför är det inte konstigt att Thompson också passade på att ge en känga åt reklamblockerarna.

“Vi måste avslöja Eyeo, Adblock Plus och Acceptable Ads vitlista, så att allmänheten kan se dem för vad de är”, sade han och hänvisade till att exempelvis Eyeo grundades inte av en “bekymrad medborgare” som ville få bukt med störande annonser utan av en “veteran” i den digitala reklambranschen.

New York Times har ett tag jobbat med pop-up meddelanden för besökare med installerade reklamblockerare. Man har provat med både “dismissable” och “undismissable” -meddelanden – alltså sådana som kan klickas bort utan att man vitlistar sajten eller sådana som kräver det för att man ska kunna läsa vidare.

Cirka 30 procent av de som kunde klicka bort meddelandet stängde av reklamblockeraren, medan över 40 procent av de som tvingades till det gick vidare utan ad-blockers. Enligt Thompson är det dock enkelt – “ingen om inte vill betala för förstklassig journalistik ska få rätt att konsumera den”, sade han under konferensen igår.

Men ett alternativ är alltså att erbjuda möjligheten för läsarna att njuta av tidningen helt utan reklam, något som inte ens nuvarande prenumeranter kan. Tanken är helt enkelt att både prenumeranter och “vanliga” läsare ska kunna betala för att slippa sådant.

Enligt Thompson håller man för närvarande på att “utforska denna möjlighet” då man inser “att det finns vissa användare […] som föredrar en reklamfri upplevelse”.

Något dubbla signaler, men det är förståeligt då 107 av tidningens 110 miljoner läsare inte är stadiga prenumeranter – någon form av inkomst behövs. Thompson sade själv igår också att annonsörer måste “ge konsumenterna innehåll som faktiskt har ett värde för dem”.

Behöver du hjälp med att skapa meningsfullt innehåll i din digitala marknadsföring? Klicka här.